Zákony tu jdou proti lidem. Dlouhodobě. Šéf Pirátů popsal, jak takový zákon na míru vzniká

05.07.2017 12:06

Moderátor Luboš Xaver Veselý zpovídal v internetové televizi XTV.cz předsedu Pirátů Ivana Bartoše. Ten prozradil, co si myslí o dnešních politicích. Prý se utrhli ze řetězu...

Zákony tu jdou proti lidem. Dlouhodobě. Šéf Pirátů popsal, jak takový zákon na míru vzniká
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Šéf Pirátské strany Ivan Bartoš

Hned v úvodu Bartoš připomněl, že Piráti mají tah na branku, jak ukázaly už komunální volby v Mariánských Lázních, kde Piráti vyhráli volby. „Když lidé opustí své předsudky a Piráty k tomu pustí, tak popularita pak roste,“ pochvaloval si. Značka Pirátů je podle něj zkrátka dobrá. I Piráti mohou být státotvorní a jako státotvorná strana mohou prý Piráti získat i 10 procent hlasů. „My se té politice ve volném čase věnujeme podstatně víc než mnozí profesionální politici, kteří jsou za to placení,“ pochválil Piráty Bartoš.  

Celý rozhovor naleznete ZDE.

„Já teda nemám moc radost z toho, když se politické strany někde perou, mně záleží na tom, jaká z nich padá legislativa. Blbý je, že kromě toho, že teda musíme sledovat ve veřejnoprávních médiích jejich trapné výstřelky a souboje, tak z nich žádná legislativa nepadá,“ pustil se do Andreje Babiše (ANO), Bohuslava Sobotky (ČSSD) a spol.

„Legislativa je tedy dlouhodobě špatná a jde proti těm lidem,“ vypálil šéf Pirátů. Většina zákonů prý dnes slouží jen určitým skupinám lidí. Třeba zákon proti hazardu si psaly samy sázkařské společnosti, „a teď se tady někdo tváří, že je to boj proti hazardu“, rozčiloval se dál a dál Bartoš.

Za vůbec nejhorší považuje skutečnost, že stát schraňuje další a další údaje o svých občanech. Tato data je přitom velmi snadné zneužít. Obrovské objemy dat si nasbíral třeba Andrej Babiš jako ministr financí skrze EET. O sbírání údajů se však podle Bartoše pokouší i další ministerstva, třeba Ministerstvo vnitra Milana Chovance (ČSSD). „Politici se urvali ze řetězu už před patnácti dvaceti lety,“ zesiloval hlas Bartoš.

V rozhovoru také prozradil, že Piráti prosazují legalizaci marihuany. Zdá se mu totiž pokrytecké, že kouření cigaret je legální, i když se ví, že kouření způsobuje rakovinu a prokazatelně lidi zabíjí, ale proti marihuaně, která má léčebné účinky, se brojí. Kdyby se marihuana zlegalizovala, prý by poklesl počet nezletilých kuřáků marihuany, protože legální prodejci si to údajně dvakrát rozmyslí, než prodá marihuanu nezletilému, protože riskuje, že by přišel o licenci.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Piráti také prosazují přímou demokracii v podobě referend. Referendum jsme absolvovali už před vstupem do EU a dodnes výsledek hlasování nikdo nezpochybňuje. Není proto důvod, proč by lidé nemohli hlasovat i o jiných otázkách.

Pár slov padlo také k serveru ParlamentníListy.cz. „To je server, který nějakým způsobem funguje a čte ho poměrně velké množství lidí,  dokonce i moji rodiče. A pokud někdo tvrdí, že to čtou nějací hlupáci, tak si spíš myslím, že je ten hlupák, co to tvrdí, protože základní premisa ke změně společnosti je těmi lidmi nepohrdat. A pokud se mně nějaké médium na něco zeptá, tak já jim ten rozhovor dám, stejně jako ho dám MF Dnes,“ vyložil svůj pohled Bartoš.

Nakonec šéf Pirátů zmínil ještě někdejšího premiéra Jiřího Paroubka, který by se teď údajně moc rád vrátil do politiky. „On se nabízí, a nikdo ho nechce,“ shrnul Paroubkovo snažení. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…