Zalezeme do kuchyňky, tam je to v pohodě. Nový trik českých politiků

31.12.2015 15:11

Ve snaze vyhnout se stíhání za kontroverzní rozhodnutí hlasují někdy pražští radní v „magistrátní kuchyňce“. To proto, aby nikdo neviděl, kdo byl pro, kdo proti a kdo se zdržel. Informoval o tom server iDnes.cz ve své pražské mutaci.

Zalezeme do kuchyňky, tam je to v pohodě. Nový trik českých politiků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova pražského magistrátu

Pokud totiž vyšetřovatelé nezjistí, kdo hlasoval pro problémový verdikt, nemohou trestat celou radu. Kdyby takto hlasovala rada exprimátora Bohuslava Svobody v kauze Opencard, nemusel být nikdo z jeho radních obžalovaný.

„Používá to magistrát i městské části právě od aféry Opencard, kdy se radní začali bát trestních stíhání,“ řekl serveru jeden z jeho zdrojů, který si přál zůstat v anonymitě. Rady přitom využívají pravidla, že jejich hlasování je tajné.

Celý text je ZDE

Podle serveru jedním z obdobných případů může být hlasování o prodloužení kontraktu na správu veřejného osvětlení. V tomto případě okleštěná rada hlasovala šest ku jednomu. Jeden člen se zdržel. Kdo? „To se nikdy nedozvíte,“ žertují prý na toto téma radní.

Někteří z nich pak už vážně přiznávají, že se tak hlasovalo, aby policie rozhodnutí nemohla stíhat. „Šli jsme do kuchyňky, a tam jsme se na tomto postupu dohodli,“ uvedl jeden zdroj. „A co jiného máme dělat, když je jedno rozhodnutí horší než druhé, ale jiné řešení není? Nemohli jsme připustit, aby veřejné osvětlení zkolabovalo,“ dodal další zdroj.

„Neexistuje kolektivní odpovědnost. Pokud rozhoduje rada či zastupitelstvo, musí se zjistit, kdo se na rozhodnutí, které mohlo zakládat nějaký trestný čin, podílel. Pokud se nezjistí, kdo tak hlasoval, nelze je obžalovat a vést k individuální odpovědnosti,“ vysvětlil právní souvislosti Tomáš Gřivna, člen prezidia Unie obhájců.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…