Záležitosti, které policie prověřuje v ČEZu: Noviny píší, že toho bylo víc

10.04.2014 8:39

ČEZ se už v minulosti přidržel praxe, kdy vytěsňoval minoritní akcionáře a v mimosoudním vyrovnání rozdával stamiliony. Lidové noviny ony případy popisují a upozorňují na skutečnost, že tehdy si toho protikorupční policie ani Finanční analytický útvar nevšímaly.

Záležitosti, které policie prověřuje v ČEZu: Noviny píší, že toho bylo víc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Trafostanice

Nyní je v centru pozornosti případ Severomoravské energetiky. Ve sporu asi o třicet milionů ČEZ loni poslal jako mimosoudní vyrovnání menšinovým akcionářům 350 milionů. O to se nyní zajímá policie a prověřuje, zda nešlo o korupci.

LN uvádějí, že podobně ČEZ postupoval i před dvěma lety, ale protikorupční policie ani Finanční analytický útvar se na dřívější transakce nezaměřily a pravděpodobně je již ani nerozkryjí.

ČEZ se totiž zbavoval menšinových akcionářů ve všech distribučních společnostech, a ty pak postupně ovládl. Jednalo se o Středočeskou, Severočeskou, Východočeskou či Západočeskou energetiku.

Podle informací zveřejněných v LN ČEZ celkově zaplatil za nedobrovolné vytěsnění malých spoluvlastníků v pětici distribučních firem 965 milionů korun. Problém nastal, když prý část akcionářů nesouhlasila se svým vytěsněním a pustila se do boje. Tito akcionáři chtěli dosáhnout navýšení výkupní ceny.

Tak vznikly pro ČEZ miliardové hrozby. Podle LN nejčernější scénář představoval ztrátu pro ČEZ ve výši téměř 5 miliard. Z výroční zprávy za rok 2012 prý spory kvůli nedobrovolným vytěsňováním distribučních firem zmizely. Podle informací LN šlo o mimosoudní vyrovnání.

ČEZ tlačil čas i nová právní úprava

ČEZ měl prý hned několik důvodů přistoupit na mimosoudní vyrovnání. Jak uvádějí LN, jednak nároky po minoritních akcionářích zkonsolidovala jedna společnost, a to KOR Business - a měla tak větší vyjednávací sílu, a také ČEZ jeden ze sporů prohrál. Situací se prý zabývali i ekonomičtí ministři vlády. Mimosoudní vyrovnání podle LN bylo štědré a šlo o stamiliony. „Byl to podobný poměr jako u vyrovnání kvůli nabídce převzetí Severomoravské energetiky, které nyní prověřuje policie. Vzhledem k tomu, že celková hrozba přesahovala dvě miliardy, šlo o jednotky stovek milionů,“ citují LN důvěryhodný zdroj obeznámený s transakcí. Tehdy si však policie případů nevšímala.

LN uvádějí, že tento dva roky starý případ už detektivové z Finančního analytického útvaru nerozkryjí. Právě oni dali tentokrát podnět v podobě trestního oznámení a prověřuje se mimosoudní vyrovnání u minoritních akcionářů Severomoravské energetiky. Z tohoto vyrovnání skončilo 160 milionů na kontě společnosti Arca Capital Global Equity, kterou vlastní slovenský miliardář Pavol Krůpa. Noviny připomínají, že ČEZ také tlačil čas, a proto se snažil co nejrychleji vyřešit situaci právě mimosoudním vyrovnáním. Od letošního roku totiž platí nová právní úprava, kvůli níž už mimosoudní dohoda není tak výhodná. Dosud v ní vyjednaný doplatek platil pouze pro ty, kteří se soudili, nově by jej firma musela vyplatit i těm akcionářům, kteří se původně do sporu nezapojili a nesoudili se.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…