Žaloba kvůli kvótám je brutální diktát Bruselu, tvrdí Okamura

07.12.2017 15:30

Za brutální diktát Bruselu označil žalobu Evropské komise na Česko kvůli migračním kvótám předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura. Podle místopředsedy KDU-ČSL Ondřeje Benešíka může záležitost s kvótami záporně ovlivnit názor veřejnosti na Evropskou unii a nahrát politickým uskupením, jako je Okamurovo hnutí. Nesouhlasné reakce znějí také od politiků ODS, píše ČTK.

Žaloba kvůli kvótám je brutální diktát Bruselu, tvrdí Okamura
Foto: Daniela Černá
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura

„Evropská komise si dál podřezává větev. Místo přijetí tvrdých opatření, řešení migrace a jejích příčin se neefektivně zaměřuje pouze na její důsledky. Kvóty nic neřeší a my je odmítáme i za cenu pokuty,“ sdělila v tiskové zprávě místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija. Podle poslance ODS Jana Skopečka se Česko musí kvótám bránit před evropským soudem i při jednáních s komisí.

„Je to brutální diktát, který v podstatě říká, že o naší zemi nerozhodujeme už my, ale Brusel,“ napsal ČTK v reakci na oznámenou žalobu Okamura. Vláda podle něho musí trvat ma stanovisku, že nikdo nemůže Česku říkat, koho přijme. Evropská komise navíc podle Okamury musí vědět, že kvóty migraci nevyřeší a jen vysílají signál, že se Unie postará i o další imigranty. „Stále více občanů národních států otevře oči a bude žádat odchod z takového spolku,“ dodal předseda hnutí, které žádá referendum o vystoupení Česka z EU.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Benešík rozumí tomu, že Evropská komise musí hájit pravidlo, byť je podle něho špatné a nefunkční. Mluvil ale o podle něho falešné politice některých představitelů Unie. Bude záležet na příští české vládě, aby s komisí dojednala, že je žaloba víceméně formální, uvedl. „Věřím tomu, že konečný rezultát zůstane jako formalita,“ řekl dnes ČTK. Záležitost podle něho může záporně ovlivnit názor veřejnosti na Unii. „Na takové nefunkční malichernosti bohužel vydělávají různí Japonci a Korejci,“dodal ve zjevné narážce na Okamuru a jeho hnutí.

Svobodní uvedli, že vyhrožování soudem, pokutami nebo odebíráním dotací patří k osvědčeným taktikám zastrašování a ukazují na to, jací jsou představitelé Unie totalitáři a pokrytci. „Přerozdělování lidí proti jejich vůli připomíná obchod s lidmi a na něm se Česká republika nesmí podílet,“ sdělil jejich předseda Tomáš Pajonk.

Nově jmenovaný premiér Andrej Babiš (ANO) chce s komisí vyjednávat o stažení žaloby. Kvóty pokládá za nesmysl, jen podle něho podporují popularitu extremistických stran.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…