Žaloba proti nevpuštění demonstrantů na Hradčanské náměstí už je u soudu

16.05.2016 16:24

Městský soud v Praze se bude zabývat žalobou protestujících proti čínské lidskoprávní politice, kteří nebyli při návštěvě čínského prezidenta vpuštěni na ohlášenou demonstraci na Hradčanské náměstí. Minulý týden ji soudu poslal advokát Jan Kalvoda, napsal ve svém pondělním vydání týdeník Respekt.

Žaloba proti nevpuštění demonstrantů na Hradčanské náměstí už je u soudu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vítání čínského prezidenta Si Ťin-pchinga čínskými krajany před letištěm

Desítka organizací chtěla na konci března během návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga protestovat proti porušování lidských práv v Číně. Pro demonstraci si zamluvili Hradčanské náměstí. Policie ale náměstí pro chodce i vozidla z bezpečnostních důvodů uzavřela a demonstranty na něj těžkooděnci nevpustili. Protest se musel konat na jiném místě. Organizátoři tvrdí, že policie porušila ústavně zaručené právo na shromažďování.

Policie demonstraci zakázala na základě rozhodnutí magistrátu, který k tomu použil vyhlášku o uzavření cest a silnic, o což ho policie dopředu požádala, napsal Respekt. Týdeník připomíná, že podobně postupovali komunisté, když chtěli někomu zakázat vystoupit na veřejnosti. Kalvodova argumentace se podle Respektu opírá o to, že zásadní ústavní právo shromažďovací nemůže být omezeno vyhláškou, ale jen zákonem o shromažďování.

Žalováni jsou jak policie, tak ministerstvo vnitra. Kalvoda chce předvolat policejního prezidenta i ministra vnitra, uvedl Respekt.

Kvůli zakázané protičínské demonstraci na Hradčanském náměstí se už obrátila na Ústavní soud skupina senátorů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…