Žalobce Ištvan vystoupil v ČT k vydání Nečase

08.07.2013 14:53

Vrchní státní zástupce Ivo Ištvan požádal sněmovnu o vydání premiéra v demisi Petra Nečase (ODS) ke stíhání. Souvisí to zřejmě s kauzou Nečasovy blízké spolupracovnice Jany Nagyové a údajné politické korupce, ale tuto informaci Ištvan v rozhovoru pro Českou televizi nepotvrdil.

Žalobce Ištvan vystoupil v ČT k vydání Nečase
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Ivo Ištvan, vrchní státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Olomouci

„Mohu pouze potvrdit informace, které podala předsedkyně sněmovny,“ uvedl Ištvan a odkázal na Miroslavu Němcovou (ODS), která obdržela Ištvanovu žádost dnes dopoledne. Nyní ji projedná mandátový a imunitní výbor, který doporučí Nečase buď vydat ke stíhání, nebo nevydat. Následně bude hlasovat sněmovna.

Místopředseda výboru František Dědič (ODS), který v poledne dokumenty od Němcové převzal, však soudí, že si výbor od policie vyžádá ještě další podklady. Podle něj je totiž žádost strohá a obsahuje jen 23 stran. "Neobsahuje spis, tak jak jsme v podobných věcech zvyklí. Takže očekávám, že mandátový a imunitní výbor bude na svém zasedání chtít nějaké doplnění a teprve na základě něj bude možné se rozhodovat," řekl Dědič ČTK.

Sněmovna může obdržet i samotný spis

„Budeme samozřejmě reagovat na případné požadavky Poslanecké sněmovny,“ odvětil Ištvan v České televizi. Pokud sněmovna bude mít zájem o spis, může dostat i jej.

K tomu, že poskytnuté důvody pro Nečasovo vydání jsou podle Dědiče strohé, se odmítl vyjádřit. „Veškeré námi předložené důkazy jsme v žádosti popsali a poslanci musí rozhodnout, zda jsou dostatečné,“ uvedl jen.

Sám Nečas už před několika dny prohlásil, že si přeje být v souvislosti s kauzou Jany Nagyové vyslechnut, zatím se tak ale nestalo. „Všechny úkony jsou plánovány a každý má své místo a čas. Všichni, kdo mají být vyslechnuti, budou vyslechnuti,“ sdělil stručně Ištvan.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…