Žalobce Zeman: Čekal jsem, že změny půjdou rychleji

15.11.2013 11:41

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman při nástupu do funkce před třemi lety očekával, že jím naplánované legislativní změny v soustavě žalobců půjdou realizovat rychleji. Ohledně konkrétních kauz prý ale za tu dobu nepocítil žádný politický tlak. Doplnil, že spekulace, podle nichž existuje plán na jeho odvolání, na jeho přímý dotaz vyvrátila ministryně spravedlnosti Marie Benešová.

Žalobce Zeman: Čekal jsem, že změny půjdou rychleji
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Pavel Blažek jmenoval Lenku Bradáčovou vrchní státní zásupkyní v Praze

"Na začátku jsem si vytyčil několik bodů - konsolidaci, komunikaci, boj s korupcí či získání zpět důvěry veřejnosti. Na všech těchto frontách se podařil kus práce udělat. To, co jde pomalu, je legislativa, kde bych si býval myslel, že bychom mohli postupovat rychleji se změnou zákona o státním zastupitelství," zrekapituloval Zeman, který se ujal funkce v lednu 2011 poté, co vláda v říjnu předchozího roku odvolala jeho předchůdkyni Renatu Veseckou.

Návrh zákona o státním zastupitelství, který už prošel prvním čtením ve sněmovně, stáhla současná ministryně spravedlnosti a poradkyně prezidenta republiky pro oblast práva Benešová. Zeman ale nechtěl uvažovat nad tím, komu tento krok mohl prospět. "Dva týdny poté se sněmovna rozpustila, takže zákon by spadl pod stůl tak jako tak," připomněl.

Kritika Benešové

Benešová v září v rozhovoru pro časopis Týden nebývale ostře zkritizovala soustavu státního zastupitelství - podle ní stále nefunguje kvalitně, je zformalizovaná a nově i selektivní. "Týden předtím, než tento rozhovor vyšel, jsem s paní ministryní shodou okolností hovořil mezi čtyřma očima a žádná z těchto připomínek nepadla," poznamenal Zeman. Na otázku, zda za ním podle něj ministryně stojí, odpověděl, že si nemyslí, že by stála proti němu.

O spekulacích, podle nichž existuje plán na jeho nahrazení olomouckým vrchním státním žalobcem Ivem Ištvanem, který by poté navrhl odvolání pražské vrchní žalobkyně Lenky Bradáčové, prý nemá žádné zprávy. "Nechodil jsem kolem horké kaše a paní ministryně jsem se zeptal. Odvolán být nemám," uvedl.

Odvolání nejvyššího státního zástupce teoreticky hrozí každou středu, kdy má vláda své pravidelné schůze. Současný zákon o státním zastupitelství totiž nestanoví žádné funkční období šéfa žalobců, ani nespecifikuje, za jaké prohřešky může být odvolán. "Zvykl jsem si na to, že funkce, kterou vykonávám, není na doživotí. Není to něco, kvůli čemu bych nespal. Jsem poměrně mladý na to, abych přešlapoval na místě a čekal na důchod," podotkl Zeman, který prosazuje, aby nejvyšší státní zástupce měl desetileté funkční období bez možnosti znovujmenování.

Vedle nového zákona o státním zastupitelství by se Zeman v budoucnu rád zasadil také o rozšíření etického kodexu. Etika se podle něj vytrácí nejen z práce státních zástupců a právníků obecně, ale z chování celé společnosti. "Základní etický kodex existuje, stálo by za to jej rozvinout, připomenout právníkům, že tady je, a začít ho používat. Život není jen o paragrafech, je i o tom, jak k těm paragrafům přistupujete, jak je uchopíte v jednotlivých situacích," uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …