Žalobce obžaloval senátora Lajtocha a jeho kolegy z korupce

14.04.2014 14:42

Státní zástupce obžaloval senátora a přerovského primátora Jiřího Lajtocha (ČSSD) a dalších pět zástupců přerovského magistrátu kvůli veřejným zakázkám ve městě. ČTK to v pondělí řekl šéf olomouckého krajského státního zastupitelství Vít Kasík. Údajná korupční kauza jde k soudu po třech letech vyšetřování. Protikorupční policie šestici zástupců radnice navrhla obžalovat celkem čtyřikrát. Třikrát však bylo trestní stíhání zastaveno s tím, že trestný čin nespáchali. Obžaloba padla až nyní, po změně státního zástupce.

Žalobce obžaloval senátora Lajtocha a jeho kolegy z korupce
Foto: Archiv
Popisek: Senátor ČSSD Jiří Lajtoch

Primátor a senátor Lajtoch a jeho kolegové se budou před soudem zodpovídat ze sjednávání výhody při zadávání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě a ze zneužití pravomoci úřední osoby. Kromě Lajtocha je stíhán jeho náměstek Josef Kulíšek (ODS), radní Václav Zatloukal (ČSSD) a Jaroslav Čermák (ODS) a úředníci z odboru rozvoje a z oddělení investic Pavel Gala a Jiří Raba.

Dvě zakázky stály podstatně více, než město plánovalo

Podezření se týká dvou veřejných zakázek na rekonstrukci zimního stadionu a stavbu domova důchodců. Obě stály podstatně více, než město plánovalo. Například cena domova pro seniory se zvýšila zhruba o 30 milionů na více než 167 milionů korun. Navíc takzvané vícepráce vykonala bez dalšího výběrového řízení stejná firma, která zakázku vyhrála. V obvinění se řeší i osobní vazby politiků na stavební firmu.

Primátor Lajtoch, který se svými kolegy čelí obvinění již třetím rokem, vinu po celou dobu odmítá. Kauza má však zásadní dopad na jeho politickou kariéru. Na podzim nepovede stranu v komunálních volbách a vzdal se i kandidatury do senátních voleb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…