Žalobce rozhoduje o obžalobě v kauze sledování exmanželky Nečase

21.02.2014 20:05

Spis v kauze Jany Nečasové, dříve Nagyové, týkající se údajného zneužití Vojenského zpravodajství má 3000 listů. Advokáti jej přečetli a žalobce nyní rozhoduje, zda v případu podá soudu návrh na obžalobu. Termín rozhodnutí nelze odhadnout, řekl dnes ČTK šéf Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Ivo Ištvan. Manželka expremiéra Petra Nečase (ODS) je obviněná s bývalými šéfy zpravodajců ze zneužití tajné služby ke sledování někdejší manželky Nečase Radky.

Žalobce rozhoduje o obžalobě v kauze sledování exmanželky Nečase
Foto: Hans Štembera
Popisek: Expremiér Petr Nečas

Olomoucký žalobce Rostislav Bajger, který má případ na starost, podle Ištvana nyní studuje spis. Obsahuje přepisy odposlechů a mimo jiné posudky a odborná vyjádření. Žalobce může případ poslat k soudu s návrhem na obžalobu, lze ale také zastavit trestní stíhání, nebo vyšetřování znovu otevřít a nařídit další vyšetřování.

Nechme žalobci prostor, žádá Ištvan

"Advokáti a obvinění se seznámili se spisem, teď je na tahu státní zástupce. Ještě v průběhu ledna tam byl nějaký časový prostor na eventuální návrhy advokátů, o kterých bude muset vyšetřující státní zástupce rozhodnout," řekl Ištvan.

Načasování rozhodnutí nelze podle Ištvana předvídat. "Teď je to ve fázi, kdy státní zástupce má u sebe vyšetřovací spis a studuje ho, aby mohl ve věci nějakým způsobem postupovat. Nechme mu ten prostor, aby mohl rozhodnutí učinit až poté, co spis nastuduje," dodal šéf žalobců.

Případnou obžalobu podá státní zástupce soudu, který je tzv. místně příslušný, tedy je v obvodu, kde se údajná trestná činnost odehrála. Který soud to bude, je podle Ištvana informace, která zatím "není na programu dne". Z dokumentů, které dříve zveřejnila média, vyplývá, že Janu Nečasovou žalobci viní ze zneužití zpravodajců v Praze a "případně na dalších dosud neustanovených místech České republiky".

Podle státního zastupitelství sledování Nečasovy manželky zosnovala a usměrňovala Nagyová

Kromě nynější manželky expremiéra viní žalobci v kauze bývalé šéfy Vojenského zpravodajství Milana Kovandu a Ondreje Páleníka a také zpravodajce Jana Pohůnka.

Kauza se týká údajného sledování někdejší manželky Nečase Radky na podzim 2012 bez vědomí tehdejšího ministra obrany. Podle zpravodajců to nebylo sledování, ale obrana proti sledování, tudíž povolení ministra nebylo třeba. Hájí se tím, že měli za úkol zjistit, zda Nečasovu tehdejší manželku nesleduje někdo jiný. Objevily se prý informace, že premiérově rodině hrozí nebezpečí.

Podle státního zastupitelství ale sledování Nečasovy manželky zosnovala a usměrňovala Nagyová, která působila jako šéfka vládního kabinetu a Nečase si později vzala za muže. Armádní tajné službě podle obvinění dala fotografii i adresu Nečasovy ženy a na sledování se prý bez vědomí ministra obrany domluvila s generály Páleníkem a Kovandou. Na trestné činnosti se prý na její přání podílel i plukovník Pohůnek.

Jedním z podezřelých je podnikatel Ivo Rittig

Další větví případu je podezření z podplácení tří exposlanců ODS, kteří údajně získali pozice v podnicích se státní účastí výměnou za předem domluvené hlasování ve Sněmovně ohledně rozpočtu. Trestní stíhání se týkalo Ivana Fuksy, Marka Šnajdra a Petra Tluchoře. Nejvyšší soud ale jejich stíhání zamítnul, zatímco u Nečase tuto možnost ponechal. Kriminalisté expremiéra nedávno obvinili, Nečas proti tomu podal stížnost.

V policejních dokumentech, které dříve zveřejnila média, se píše o tom, že se kriminalisté k oběma případům dostali na základě prověřování podezření na údajnou zločineckou skupinu složenou z podnikatelů a lobbistů. Ti se údajně dopouštěli korupce při veřejných zakázkách a praní špinavých peněz.

Jedním z podezřelých je podnikatel Ivo Rittig, který žije střídavě v Česku a Monaku. Policie ho minulý týden zadržela a obvinila v kauze jízdenek pro městskou hromadnou dopravu. Další tři obvinění jsou právníci z právnické kanceláře MSB Legal spojené s ním a jeho spolupracovník Peter Kmeť. Policie je vyšetřuje na svobodě, přičemž odevzdali po rozhodnutí soudu cestovní doklady.

Policie prý také prověřuje, jak Nečasová přišla k cennostem, které u ní kriminalisté našli po jejím zadržení. Jednalo se prý o šperky a kabelky za miliony korun. Údajně to byly provize za zařízení schůzek s Nečasem, uvedla dříve Mladá fronta Dnes.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…