Žalobce zastavil trestní stíhání bývalé mluvčí Davida Ratha

06.05.2014 16:08

Státní zástupce zastavil trestní stíhání bývalé mluvčí někdejšího středočeského hejtmana Davida Ratha Berill Maschekové, která byla obviněna z porušení povinnosti při správě cizího majetku. Policie ji stíhala kvůli webovým stránkám pro mladé tojecool.cz, které vznikly za Rathovy éry. ČTK o tom dnes informovala advokátka Maschekové Karolina Zelenková.

Žalobce zastavil trestní stíhání bývalé mluvčí Davida Ratha
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petra Paroubková a Berill Mascheková pokřtily knihu Davida Ratha

„Trestní stíhání bylo skutečně zastaveno," potvrdil ČTK státní zástupce Michal Hanych.

Kraj za webové stránky zaplatil téměř dva miliony korun, později je zrušil. Podle kritiků byl web předražený. Stránky, které měly vyvolávat zájem mladých lidí o dění v regionu, připravila společnost Koch & Koch. V čele jejího představenstva stál Rathův právník Adam Černý. Mascheková už dříve uvedla, že ze své funkce pouze jako úředník plnila usnesení krajské rady, a podala stížnost proti obvinění z porušení povinnosti při správě cizího majetku.

K trestnímu řízení se jako poškozený chtěl připojit také Středočeský kraj, rozhodli o tom radní. Podle nich kraji vznikla nebo mohla vzniknout škoda. „Proti rozhodnutí obvodního státního zástupce bylo možné podat stížnost ze strany Krajského úřadu Středočeského kraje, který však této možnosti nevyužil. Rozhodnutí je proto konečné," uvedla Zelenková.

Vznik webu kritizovala opozice, zpracování také někteří odborníci. Nedlouho po zatčení Ratha kvůli jeho korupční aféře kraj stránky zrušil. Údajně nebyly příliš aktivní a nepřinášely dostatečné množství informací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…