Žalobci chtějí zabavit majetek amnestovaných. Jde o hodně

22.01.2013 12:13

Osobám a podnikům, na něž se vztahuje amnestie vyhlášená prezidentem Václavem Klausem, by se měl vrátit jejich majetek, který byl původně určen na náhradu škody poškozeným občanům. Žalobci z Vrchního státního zastupitelství v Praze se ale pokoušejí amnestovaným majetek zabavit. Informuje o tom server Lidovky.cz. U fotbalového bosse Františka Chvalovského jde o devět milionů korun, tři luxusní vozy a nemovitosti. Majetky se mají vracet i v kauze H-System.

Žalobci chtějí zabavit majetek amnestovaných. Jde o hodně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus pronesl poslední novoroční projev ve svém funkčním období

„Žádosti se týkají přibližně 60 bankovních účtů, 35 'balíků' různých cenných papírů, a to jak v listinné podobě, tak zaknihovaných, 17 různých nemovitostí, 7 vozidel, 4 obchodních podílů v obchodních společnostech a jedné pohledávky," vypočítal pro server Lidovky.cz Radim Daňhel, šéf odboru závažné hospodářské kriminality Vrchního státního zastupitelství v Praze.  V hledáčku žalobců se ocitl i majetek umístěný za hranicemi Česka.

Zabavený majetek by propadl státu

Zjistit, o jak velké majetky se jedná, není snadné. Server Lidovky.cz ale přináší výčet toho, co by se mohlo vrátit Františku Chvalovskému, fotbalovému bossovi. Jde o devět milionů korun, tři luxusní vozy a nemovitosti. Pokud žalobci neuspějí, tak se budou nemalé majetky amnestovaným vracet i v kauze H-System nebo Union Banka.

„Návrhy na zabrání věci se ovšem dotýkají pouze hodnot – výnosů z trestné činnosti. V trestních věcech, v nichž byl zajištěn jiný majetek, např. pro účely trestu propadnutí majetku, není možno institut zabrání věci aplikovat a takto zajištěné hodnoty by obžalovaným byly v případě zastavení trestního stíhání navráceny. I tyto částky, jež jsme nemohli návrhem na zabrání věci napadnout, se pohybují v desítkách milionů korun," upozorňuje Daňhel.

Pokud žalobci se svým návrhem uspějí, tak zabavený majetek propadne státu, který ho může rozdělit mezi poškozené občany.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…