Žalobkyně podala stížnost v kauze házení vajec na Zemana

04.01.2017 16:55

Státní zástupkyně podala stížnost proti tomu, že soud postoupil do přestupkového řízení případ házení vajec na prezidenta Miloše Zemana. Informaci České televize dnes ČTK potvrdil mluvčí Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 2 Ondřej Šťastný. Obžalovanému muži, který se na pražském Albertově účastnil shromáždění k 17. listopadu, tak za výtržnictví stále hrozí až dvouleté vězení.

Žalobkyně podala stížnost v kauze házení vajec na Zemana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hozené vejce

„Státní zástupkyně dnes podala blanketní stížnost, tedy bez odůvodnění. Odůvodní ji do deseti pracovních dní,“ upřesnil Šťastný.

Podle obžaloby vrhal muž vejce směrem k pódiu, na němž Zeman v roce 2014 pronášel projev při odhalení pamětní desky k 25. výročí pádu komunistického režimu. Prezidenta tehdy vypískaly stovky lidí. Na transparentech mu vytýkali náklonnost k Rusku, vztah k alkoholu a vulgární výroky v rozhlase. Z davu létaly předměty a zaznívaly výzvy k odstoupení z funkce. Osobní strážci bránili hlavu státu rozevřenými deštníky, Zeman nazval vrhače předmětů zbabělci.

Při shromáždění policisté nikoho nezadrželi a později konstatovali, že vrhači se dopustili maximálně přestupků proti občanskému soužití, za něž lze uložit pokutu. Úředníci z odboru správních agend městské části pak rozhodli, že házení vajec nebylo ani přestupkem. Později ale magistrát nařídil Praze 2, aby čin jako přestupek posoudila.

Na základě pokynu státního zastupitelství policisté následně obvinili dva lidi. Loni v létě stíhání jednoho z nich zastavili, skutek druhého vyhodnotil v prosinci Obvodní soud pro Prahu 2 jako přestupek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…