Žalobu na Zemana a Hrad kvůli amnestii příští týden projedná soud

26.07.2014 14:30

Spor o autorství textu loňské amnestie, která osvobodila desetitisíce lidí, se příští týden dostane před soud. Projednávat se bude žaloba bývalého hradního právníka Pavla Hasenkopfa, kterému vadí tvrzení Hradu, že spoluautorem amnestie je on. Po prezidentovi Miloši Zemanovi, kancléři Vratislavu Mynářovi a prezidentské kanceláři požaduje jako satisfakci celkem milion korun.

Žalobu na Zemana a Hrad kvůli amnestii příští týden projedná soud
Foto: Petr Kupka
Popisek: Pavel Hasenkopf

Hasenkopf dlouhodobě uvádí, že se na podobě amnestie exprezidenta Václava Klause nepodílel. Za původce textu označuje právníka Zdeňka Koudelku, který byl v předmětné době na stáži na Ministerstvu spravedlnosti. Žalobou na ochranu osobnosti, kterou se v pondělí začne zabývat pražský městský soud, se proto Hasenkopf mimo jiné domáhá „veřejného uvedení věci na pravou míru".

Mynář loni právníka v médiích označil společně s Klausovými spolupracovníky Ladislavem Jaklem a Petrem Hájkem za jednoho ze tří „spoluotců" amnestie. Toto tvrzení později převzal i prezident Zeman. Ten navíc Hasenkopfa výslovně nazval hlavním autorem kontroverzního aboličního článku, který zastavil trestní stíhání přesahující dobu osmi let.

Kancléř trvá na tom, že Hasenkopfovo autorství jednoznačně vyplývá z materiálů, které mu předal sám právník. Když ho proto Hasenkopf loni vyzval k omluvě, odmítl.

Hasenkopfova verze prý neumožňovala prominout tresty za vážnou hospodářskou kriminalitu

Hasenkopf, který pracoval jako Klausův právní poradce a konzultant, nepopírá, že v roce 2012 vypracoval návrh rozhodnutí o amnestii. Vyžádal si ho prý tehdy od něj Klausův tajemník Jakl. Tvrdí však, že tento návrh vůbec neumožňoval prominout tresty uložené pachatelům závažné hospodářské kriminality anebo korupce, ani zastavit jejich trestní stíhání.

Právníkovo tvrzení na svém webu nedávno podpořil i Jakl. „Pavel Hasenkopf není autorem, spoluautorem ani iniciátorem loňské amnestie. Na jejím znění se nijak nepodílel, nebyl ani u jedné porady, na které její znění vznikalo. Byl jen jedním z mnoha právníků, na které jsem se já řadu let obracel s prosbou o návrhy, nápady, názory a podněty na tuto problematiku," napsal. Za skutečného autora amnestie považuje Klause, který je pod ní podepsán a který za ni nese politickou odpovědnost.

Odvolání Hradu proti verdiktu, že výpověď Hasenkopfovi je neplatná, se bude projednávat v září

Hasenkopf zažaloval prezidentskou kancelář také kvůli výpovědi, kterou z ní loni dostal pro údajné pracovní absence poté, co se začal přít o autorství amnestie. Obvodní soud mu dal v březnu nepravomocně za pravdu v tom, že výpověď je neplatná. Odvolání Hradu bude pražský městský soud projednávat v září.

Klausova amnestie se podle údajů Ministerstva spravedlnosti dotkla více než 111.000 odsouzených a obviněných. Nepodmíněné tresty prominula zhruba 20.000 lidem, fakticky ale z věznic vyšlo jen 6500 z nich, protože řada odsouzených vůbec nestihla za mříže nastoupit. Zastaveno bylo trestní stíhání 265 obviněných, přičemž abolice se dotkla některých velkých kauz, například Progres Investu či H-Systemu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…