Založte ministerstvo sportu, požaduje senátor Valenta. Mělo tu prý být už od roku 1918

05.11.2015 19:21

Hlavním tématem dnešní konference Sport a stát v pražském Kongresovém centru byl vznik ministerstva sportu. Jasně se za něj postavil senátor Ivo Valenta. Spolu se senátním kolegou a bývalým vynikajícím cyklistou Jozefem Regecem připravili priority tohoto záměru. Tato vize má naplnit sen 35 tisíc českých sportovních klubů a takřka 3 milionů sportovců, kteří v nich působí.

Založte ministerstvo sportu, požaduje senátor Valenta. Mělo tu prý být už od roku 1918
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Ivo Valenta

Konferenci pořádal server Sportovní listy. Senátor Ivo Valenta jako místopředseda senátního podvýboru pro sport je přesvědčen, že v České republice musí vzniknout ministerstvo sportu. Důvodem je fakt, že jde o další osud financování sportovních odvětví. „Ministerstvo školství již poslalo novelu zákona o podpoře sportu do legislativního procesu a ten dnes marně čeká na projednání v prvním čtení. Proto musíme znovu zopakovat návrh těchto priorit, protože je pokládám za velmi důležité k další diskuzi pro financování sportu. Domnívám se, že pro formování státní koncepce sportu je nezbytné nejdříve definovat dlouhodobé priority a  konkrétní cíle pro jeho rozvoj v České republice, které by měly vycházet z preferovaného celospolečenského zájmu, směřovat k podpoře zdravého životního stylu, zdravotní prevenci  a podpoře dětí a mládeže. Koncepce by měla být dynamickým materiálem reflektujícím změny v oblasti sportu, který vychází z diskuze odborné sportovní veřejnosti,“ řekl senátor Valenta.

Každý představitel toho kterého sportu by měl podle něho vědět, s čím může počítat v daných kritériích. Valenta soudí, že by měl vzniknout konkrétní registr aktivních sportovců i sportovních zařízení. „Jako senátoři bychom byli rádi, aby bylo prioritou vytvoření takového modelu, který by motivoval a umožňoval dětem co nejvíce sportovat. Hodláme proto podporovat zapojení co největšího počtu dětí do pravidelné sportovní činnosti,“ doplnil na konferenci senátor. Ten apeluje na propojení sportovního a školského zákona, a to zejména na rozšíření tělesné a sportovní výuky, pro kterou však musí být vytvořeny finanční a personální podmínky. „A tady jde o vytvoření samostatné kapitoly ve státním rozpočtu, kde by byly pevně alokovány finanční prostředky ve prospěch sportu. Jde o vznik samostatné organizační složky státu, ovšem nikoliv cestou agentury pro sport, ale raději formou vzniku nového a transparentního ministerstva sportu,“ řekl doslova Valenta.

Podle jeho názoru je právě teď naprosto historický okamžik pro vznik takového ministerstva. A ten nesmí Česká republika promarnit. Myšlenka  pro vznik samostatného ministerstva sportu je podle Valenty navíc stará jako Československo, které vzniklo v roce 1918. „Měli bychom na toto poselství navázat a konečně tuto vizi naplnit. Podle dostupných statistik je v České republice asi 35 tisíc sportovních klubů, skoro tři miliony sportovců podle statistiky z roku 2013. Nefunkční  je především systém financování, kdy některé  svazy dostávají peníze  třeba až během dubna a května. Navíc sportoviště jsou většinou zastaralá a nesplňují normy,“ odůvodňoval svůj návrh senátor. Vznik ministerstva má podle Valenty i nezanedbatelný ekonomický význam pro sport. „Podporujeme zvýšení prostředků pro podporu sportu na cílové 1 % státního rozpočtu, což je zhruba 12 miliard korun ročně. Navrhujeme také, aby padesát procent prostředků na sport bylo prostřednictvím rozpočtového určení daní účelově dáváno přímo místním samosprávám, které tak získají předvídatelné finanční prostředky zejména pro mládež,“ uzavřel senátor.       

K podpoře vzniku nového ministerstva sportu se připojila i přítomná ministryně  školství Kateřina Valachová. „Koncepce sportu bude připravena do konce prvního čtvrtletí 2016. S paragrafovaným zněním můžeme počítat do konce téhož roku. Ovšem nebude to  jednoduché. Především kvůli zvážení, kdo za co bude  vlastně zodpovídat,“ tvrdila na konferenci Sport a stát ministryně školství. Ta na vtipnou narážku senátora Ivo Valenty, že by byla dobrou ministryní nového rezortu, odvětila, že radši více pracuje, než přemýšlí o budoucnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Petrů

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …