Zaměstnance Googlu propustili a poplivali, protože kritizoval firemní totalitu politické korektnosti. Jenže ve skutečnosti to bylo trochu jinak, než se psalo

09.08.2017 18:50

Média po celém světě včetně českých informují o tom, že Google vyhodil jednoho ze svých inženýrů. Údajně proto, že zastával příliš zastaralé názory a tvrdil, že není správné, aby byly počty programátorů a programátorek ve firmě vyrovnané, protože mezi pohlavími existují geneticky dané rozdíly, kvůli kterým je jedno pohlaví pro programování nadanější. Celý případ ale může být komplikovanější, než se na první pohled zdá...

Zaměstnance Googlu propustili a poplivali, protože kritizoval firemní totalitu politické korektnosti. Jenže ve skutečnosti to bylo trochu jinak, než se psalo
Foto: syscom.co.za
Popisek: Software - ilustrační foto

Společnost Google vyhodila inženýra Jamese Damorea. Za co? Údajně sepsal text, v němž kritizoval personální politiku Googlu, který se snaží vyrovnat počty žen a mužů ve společnosti. Damore údajně v interním dokumentu napsal, že politika pozitivní diskriminace není správná, protože mezi muži a ženami existují přírodou dané rozdíly, které jedno pohlaví předurčují jako „geneticky nadanější pro programování“.

V dokumentu se ale mimo jiné snažil zamyslet nad tím, jak by se ženy mohly stát pro programátorskou práci užitečné a jaké jejich vlastnosti, které naopak chybějí mužům, by bylo vhodné využít.

Kriticky se staví rovněž k firemní kultuře společnosti Google, která je podle  něj extrémně zaměřená na korektnost. Programátor varoval, že takový přístup může být pro vztahy na pracovišti nakonec mnohem nebezpečnější. V Googlu už to prý zašlo tak daleko, že jsou umlčováni lidé s jinými názory. Některé zásady jsou podle něj natolik nezpochybnitelné, že to začíná mít rysy malé totality.

Vedení společnosti uznalo, že některé myšlenky jsou pro diskusi ve firmě podnětné, ale přesto Damorea okamžitě propustilo. 

„Je to v rozporu s našimi základními hodnotami a naším kodexem chování, kde je psáno, že ‚každý zaměstnanec Googlu udělá, co je v jeho silách, aby vytvářel kulturu na pracovišti, ve které není místo pro obtěžování, zastrašování, předsudky a protiprávní diskriminaci‘,“ uvedl šéf Googlu Sundar Pichai, který se kvůli skandálu musel vrátit z dovolené.

Damore přišel o místo a okamžitě oznámil, že se proti vyhazovu bude bránit. Média teď řeší, zda má inženýr šanci uspět v boji proti Googlu, a většinou tvrdí, že jeho šance na úspěch jsou velmi slabé. Informuje o tom např. agentura Reuters.

Jiná média se na něm vyřádila ještě více. Televize CNN na svém webu označila jeho dílo za „manifest proti rozmanitosti“ a přinesla reportáž s několika zaměstnanci (respektive zaměstnankyněmi) žádajícími okamžité propuštění jeho autora. Britská BBC zase citovala šéfa Pichaie, podle kterého studie „podporují škodlivé genderové stereotypy na pracovišti“. 

Agentura Reuters vzhledem k tématu genderové neutrality poněkud překvapivě zveřejnila zprávu, že byl propuštěn mužský inženýr.

 

 

Má to ale háček. Komentátor serveru Echo24.cz Martin Weiss tvrdí, že případ inženýra Damorea je v médiích notně zjednodušován, a tím také zkreslován. Média ho lidem tzv. předžvýkávají, dopředu čtenářům naznačují „tu správnou pointu“. Někdy onen interní dokument ani nezveřejnila, takže lidé nečtou samotnou poznámku inženýra, ale jen to, co o ní říkají média. Weissovi to připomíná boj proti Chartě 77. Komunisté ji kritizovali, špinili a dehonestovali všude kde mohli, jen pečlivě dbali na to, aby se nikde v novinách neobjevil její celý text.   

„Jedním z nejnápadnějších rysů reakce režimu na Chartu 77 bylo, že byla vytvořena atmosféra všeobecného odsouzení dokumentu, který si lidé ovšem nemohli přečíst. Dnes je jiná doba a bylo by to i technicky nereálné, ale mediální komplex k tomu má zjevné náběhy – weby, které zveřejnily text memoranda, mu buď předřadily poznámky, v nichž navigují čtenáře, co si má myslet, anebo ho zbavily hyperlinků, v nichž Damore odkazoval na zdroje svých tvrzení. Čtenář je tak ušetřen pokušení zjistit, že Damore odkazuje z naprosté většiny na vědecké práce anebo na texty v respektovaných mainstreamových publikacích (The Atlantic, New Yorker, Wall Street Journal),“ napsal Weiss.

Komentář naleznete zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…