Zaměstnávání lidí z ghett či výkup vepřína. To jsou priority ministra pro lidská práva na rok 2017

30.12.2016 20:11

Na řešení situace lidí v ghettech, na zvýšení jejich zaměstnanosti i možnosti oddlužení by se chtěl v roce 2017 zaměřit ministr pro lidská práva a legislativu Jan Chvojka (ČSSD). Do podzimních voleb by měl stihnout zákon o sociálním podnikání a dokončit jednání o výkupu vepřína v Letech u Písku, který stojí na místě protektorátního sběrného tábora pro Romy.

Zaměstnávání lidí z ghett či výkup vepřína. To jsou priority ministra pro lidská práva na rok 2017
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr pro legislativu a lidská práva Jan Chvojka

Chvojka nastoupil do funkce na konci listopadu. Vystřídal stranického kolegu Jiřího Dienstbiera. O výměně ministrů rozhodl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) po ztrátě své strany v krajských volbách. Chvojkovi uložil, aby se situací lidí v takzvaných vyloučených lokalitách zabýval a zaměřil se hlavně na zaměstnávání.

Řešení problémů ghett má na starosti vládní agentura pro sociální začleňování, která pod ministra pro lidská práva spadá. Chvojka by měl podle premiérových představ v příštím roce přispět k rozšíření spolupráce agentury s radnicemi. Měl by také koordinovat postup ministerstev a úřadů při přípravě a přijímání opatření ke zlepšení stavu. Vzniknout by měl plán kroků ke zvýšení zaměstnanosti obyvatel ghett. Připravit ho má pracovní skupina, kterou Chvojka zřídí společně s ministryní práce Michaelou Marksovou (ČSSD).

Ministr pro lidská práva se chce zaměřit i na legislativu s pravidly oddlužení a exekucí, kterou chystá ministerstvo spravedlnosti. Soustředit se chce také na dokončení a projednávání zákona o sociálním bydlení, který spolu s ním chystají ministerstva práce a pro místní rozvoj. Norma měla podle původních plánů začít platit od ledna 2017, přípravy se ale zpozdily kvůli neshodám v koalici. Výsledná verze zatím na stole není. Organizace na pomoc lidem v tísni, akademici i někteří politici se obávají toho, že se zákon do voleb přijmout nestihne.

První dva měsíce roku 2017 budou v legislativní radě vlády, kterou Chvojka řídí, podle premiéra zásadní. Rozhodne se, jaké zákony kabinet pošle do Sněmovny a mají do voleb šanci na přijetí. Chvojka by měl mít seznam „prioritních norem“, které by měla vláda co nejdřív dostat k projednání, uvedl Sobotka.

V brzké době by měl ministr předložit kabinetu zákon o sociálním podnikání. Návrh měla vláda mít už loni v prosinci. Legislativní rada ale teprve letos na jaře dostala takzvaný věcný záměr zákona, tedy jeho obrysy. Vrátila je k přepracování.

Na Chvojku čeká i dokončení jednání o výkupu vepřína v Letech u Písku, kde stával protektorátní romský koncentrační tábor. Ministerstvo kultury má zajistit posudek s oceněním velkovýkrmny.

Premiér po Chvojkově nástupu do úřadu řekl, že by ministr měl dokončit i úpravu ochrany oznamovatelů korupce a dotáhnout ve Sněmovně druhý pokus o rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu na hospodaření krajů a obcí. Chvojka by do voleb rád uspořádal několik diskusí o hodnocení a případných změnách Ústavy. Prosadit chce také to, aby ministři nemohli podávat ve Sněmovně k vládním zákonům pozměňovací návrhy. Podle Chvojky tak obcházejí vládní legislativní proces. Kabinetu by ministr chtěl předložit i věcný záměr zákona o lobbingu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…