Zaorálek: Češi v Libanonu by mohli být předáni dnes či ve čtvrtek

03.02.2016 11:02

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) předpokládá, že se dnes nebo ve čtvrtek podaří dojednat předání pětice Čechů v Libanonu do českých rukou, nyní je vyslýchají libanonské úřady. S teroristy Česko neobchoduje, řekl novinářům ke spekulacím médií. Pět Čechů by se podle něho mohlo vrátit do vlasti už dnes nebo ve čtvrtek. Speciál odletí do Libanonu ve 14:00. Muži, kteří zmizeli loni v červenci, jsou na svobodě od pondělka.

Zaorálek: Češi v Libanonu by mohli být předáni dnes či ve čtvrtek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek

„Já jsem přesvědčen, že propuštěni budou, všechno k tomu směruje,“ řekl dnes Zaorálek novinářům během jednání vlády. „Teď v této chvíli pět českých občanů je v rukách libanonských úřadů, předpokládám, že probíhají výslechy,“ uvedl.

„Já předpokládám, když tam naše letadlo doletí dnes večer, tak si myslím, že během dneška a zítřka bychom mohli dojednat přes našeho velvyslance to, aby zadržení čeští občané byli vydáni nám a my jsme je mohli vypravit na cestu zpátky do vlasti,“ řekl šéf české diplomacie. Na palubě speciálu budou zdravotníci, policisté i další odborníci. Po návratu do vlasti Čechy čeká rutinní zdravotní prohlídka, pak by měli být propuštěni.

Zprávy médií o tom, že propuštění Čechů je diplomatickým obchodem v podobě jejich výměny za údajného pracovníka libanonských tajných služeb Alího Fajáda drženého v Praze, nechtěl komentovat. Vyjádřit se odmítl také ke spekulacím o tom, že Češi byli v Libanonu zadržováni s vědomím tamních úřadů. Uvedl jen, že není pravda, že by libanonská strana po zadržení Fajáda vyvíjela nátlak na českého velvyslance a říkala mu, co dělat.

Alí Fajád je v Česku od dubna 2014 ve vazbě a čelí obvinění ze spolupráce s teroristy. O jeho vydání, které již povolil soud, žádají Prahu Spojené státy. České úřady domněnky o výměně nechtějí komentovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …