Zaorálek: EU se do summitu dohodne, co se sankcemi vůči Rusku

16.03.2015 16:42

Evropská unie najde jednotný postoj v otázce, jak dál s hospodářskými sankcemi vůči Rusku. Před dnešním jednáním ministrů zahraničí členských zemí osmadvacítky to novinářům řekl šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek. Téma oficiálně na programu dnešní schůzky není, diplomaté o věci ale intenzivně diskutují před blížícím se unijním summitem.

Zaorálek: EU se do summitu dohodne, co se sankcemi vůči Rusku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Právě na schůzce prezidentů a premiérů zemí EU by mělo padnout rozhodnutí, jak naložit se sankcemi, které Unie proti Rusku v souvislostí s ukrajinskou krizí zavedla loni v létě. Unijní sankce, které především zakazují export některých výrobků a omezují ruským bankám a firmám přístup na finanční trhy, jsou platné rok. Bez prodloužení by skončily v červenci. 
   
Evropská unie se sankcemi snaží přimět Rusko ke změně přístupu ke krizi na východě Ukrajiny a opakovaně zdůrazňuje, že jejich podobu bude upravovat vždy v závislosti na vývoji přímo na Ukrajině.
   
Ukrajinský prezident Petro Porošenko v neděli v německém deníku Bild vyzval k přitvrzení sankcí. Zkrachovaly totiž podle něj únorové mírové dohody z běloruského Minsku. Od jejich podpisu byl prý klid zbraní na Donbasu porušen asi v 1100 případech. 
   
Rakouský ministr zahraničí Sebastian Kurz dnes před novináři poznamenal, že v souvislosti s Minskem je třeba velmi opatrně volit slova. "Minsk je naše nejlepší šance na mírové řešení a měla by být využita," prohlásil. 
   
Předseda Evropské rady Donald Tusk v rozhovoru pro britský Guardian zdůraznil, že sankce by měly ve stávající podobě zůstat zachovány. Odmítl argument, že je třeba věřit v dobrou vůli ruské strany či proruských separatistů. "Nevím, jestli je to naivita nebo pokrytectví," řekl podle tisku. 
   
Diplomaté některých zemí EU koncem minulého týdne hovořili o myšlence hospodářské sankce už na nynějším summitu prodloužit do konce roku, což je termín, o kterém se v souvislosti s urovnáním ukrajinské krize zmiňuje i dohoda z Minsku. 
   
Zaorálek nepochybuje o tom, že Unie nakonec jednotné stanovisko nalezne. "Unie na základě toho, co se v terénu odehrává, jasně vytýčí způsob, kterým bude posuzovat situaci a podle toho posuzovat co se sankcemi," předpokládá. Později doplnil, že podle jeho názoru by bylo správné počkat, jak bude situace na východě Ukrajiny vypadat v příštích dnech a rozhodnout o prodloužení sankcí až podle tohoto vývoje. "Myslím, že červen by mohl být správnou chvílí pro konečné rozhodnutí," dodal. 
   
Šéfka evropské diplomacie Federica Mogheriniová dnes ve svém prohlášení připomněla rok od referenda o připojení ukrajinského poloostrova Krym k Rusku. "EU neuznává a odsuzuje toto porušení mezinárodního práva," napsala. Unie je podle ní odhodlána se dál řídit politikou neuznání tohoto vývoje a je znepokojena ruským soustředěním vojenských sil na poloostrově a tamním porušováním lidských práv, včetně perzekucí zástupců národnostních menšin. 
 

reklama

autor: ste, čtk

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…