Zaorálek: Kdo chce z EU, je vlastizrádce. Bojím se, že nás poženou vidlema. A ta Okamurova bandička...

18.10.2017 12:12

Kdo usiluje o vystoupení Česka z EU, je vlastizrádce. Takto nečekaně ostře vypálil v rozhovoru pro Aktuálně.cz lídr ČSSD Lubomír Zaorálek. Také zděšeně promluvil o praktikách Finanční správy a vyjádřil obavy, že pokud úředníci budou takto bezhlavě likvidovat firmy, lidé jednou na celou politickou reprezentaci vezmou vidle.

Zaorálek: Kdo chce z EU, je vlastizrádce. Bojím se, že nás poženou vidlema. A ta Okamurova bandička...
Foto: ReproFoto: TV Prima
Popisek: Lubomír Zaorálek v Partii.

„Když vám dají zajišťovací příkaz, všechno vám oblepí, dají vám dokumenty, že vám vše berou, zaměstnanci musí odejít od rozdělané práce… Je to stejné, jako když vám pirátská loď vtrhne na váš majetek. Přepadnou vás, vyrabují a zlikvidují,“ popsal Zaorálek praxi dnešních finančních úředníků. Když se pak zjistí, že na to nebyly důkazy, je už to jedno, protože firma je zlikvidovaná.

Anketa

Který moderátor (či která moderátorka) je nejlepší?

hlasovalo: 10846 lidí

Podle Zaorálka to byl princip bagru. Nebo princip konkurzní mafie. „Přijeli za člověkem, řekli mu: tady máte číslo, zavolejte soudci, on vám řekne vše. Zjistil, že je všechno domluvené. To samé se praktikuje tady,“ líčí. Velmi by jej prý zajímalo, co by se stalo, kdyby byla stejná logika uplatněna na Čapí hnízdo.

Na dotaz, proč se o to jako člen vlády nezajímal, vysvětloval: „K těm informacím jsem neměl možnost se dostat. Bylo mi řečeno, že Finanční správa není povinná mně ani nikomu jinému něco říkat,“ vysvětloval. Zhrozil se prý, až když viděl reportáže Sabiny Slonkové a Jiřího Kubíka.

Odmítl, že by to kritizoval jen proto, že za dva dny jsou volby. „Ke Klausově amnestii jsem také vystoupil a stejně tak vystupuji dnes, když vím, že se děje něco špatně. Kritizoval bych to, i kdyby nebyly volby. Přísahám, že bych to zvedl stejně,“ ujišťoval. Jako zástupce státu prý nemůže připustit, aby tento stát likvidoval lidi. „Jestli tohle budeme trpět, tak nás lidé vezmou vidlemi,“ obává se.

S Andrejem Babišem by podle něj na základě těchto událostí byla spolupráce problematická, ale u ostatních členů ANO věří, že jsou schopni tyto věci vnímat. „Celá kultura naší politiky je na tom, že nám jde o budování kompromisu nebo konsenzu v situaci, kdy je to těžké,“ věří. Členové ANO se k tomu podle něj musí postavit čelem a říci, co s tím budou dělat.

Zatímco s ANO spolupráci nevylučuje, ohledně SPD a Tomia Okamury má jasno. „Okamurova strana je taková bandička, která si dala dohromady deset hesel, na kterých mohou vydělat peníze – je to politické podnikatelství,“ odmítl. Navíc některá z těchto hesel jsou podle něj pro Českou republiku regulérním bezpečnostním rizikem.

Zaorálkovi je prý nesmírně líto, že takové strany mají úspěch. „Ale chudáci lidi tomu věří. Může nás to mrzet. Je to naše chyba, že jsme to nedokázali přebít. Ale s tímhle člověkem se spojit je vyloučené,“ uzavřel.

A jak s KSČM? „Je to u nich pořád stejné, potkávám se s nimi v řadě sociálních věcí, ale oni mají pořád ty své kamarády třeba v Severní Koreji. Já jim říkám: Jak chcete dělat vládní politiku, když máte kamarády na takových místech?“ líčí Zaorálek. Nápady jako referendum o vystoupení z NATO jsou podle něj v jakékoliv demokratické společnosti diskvalifikující.

ČSSD se nedaří oslovit mladé lidi, zatímco ve světě levicoví veteráni jako Jeremy Corbyn nebo Bernie Sanders slaví úspěchy. Zaorálek si to vysvětluje rostoucí nerovností ve světě. „V Praze to cítíte jinak než ve zbytku země. Jsem šokovaný, když vidím lidi pracující ve fabrikách za 16 tisíc. Celé léto jsem jezdil a přísahám vám, že Praha je jiná. Potkal jsem skláře, kterého všichni označují za poklad, ale on bere 14 tisíc měsíčně,“ popisuje zážitky z kampaně.

Řešení, které Zaorálek navrhuje, mnohé překvapí. „Nikdy jsem nebyl žádný ekonomický nacionalista, ale nakonec se ze mě stal,“ říká. „Třeba vytvoříme státní investiční banku, vložíme do ní evropské peníze a podpoříme jimi malé a střední podniky,“ plánuje. Takto podle lídra ČSSD vytvoříme hospodářství s páteří, které nebude „apendixem těch velkých“.

Tento „ekonomický nacionalismus“ však musí být současně spojen s využíváním výhod evropské integrace. „Vidím v Evropě velké dostředivé síly a tvrdím, že musíme udržet rodinu 27 států pohromadě. Štěpení a dělení je nebezpečné,“ varuje.

„Musíme se k sobě přibližovat, protože když přijde krize, ty velké rozdíly se ještě zvětší a zabrání, abychom dělali společnou politiku,“ zdůrazňuje.

Odpor k EU je podle něj dán českou povahou. Ta je trochu podobná té britské a Britové se vloni rozhodli pro brexit. „Oni si to ale mohou dovolit. Ale doplatí na to, prodělají na brexitu. Začíná to být chaos a lidé, kteří si s něčím takovým pohrávají u nás… To je vlastizrada. Pokus zničit naši zemi,“ udeřil znenadání.

Na překvapený dotaz redaktora, zda lidé hovořící o czexitu jsou vlastizrádci, přišla odpověď: „Jsou, samozřejmě.“ Zdůraznil, že ČSSD je proevropská strana a připomněl, že v devadesátých letech za to musel mezi členstvem dost bojovat.


 

reklama

autor: jav

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …