Zaorálek: Kdo málo platí, je darebák

16.08.2017 12:40

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) bude do pondělí, kdy zasedne kabinet, oslovovat vládní kolegy z KDU-ČSL, aby podpořili její návrh na růst minimální mzdy o 1200 korun na 12 200 korun. Novinářům dnes řekla, že jde o rozumný kompromis. Lidovci navrhují navýšit minimální mzdu o tisíc korun, stejně jako ministři hnutí ANO. U nich ale vidí Marksová možnost změny postoje beznadějně. A volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek se podle serveru Novinky.cz opět pustil do podnikatelů.

Zaorálek: Kdo málo platí, je darebák
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová

Po zvýšení na 12 200 korun od příštího roku by měli lidé s nejnižší mzdou čistý výdělek 10 640 korun, což je stále pod hranicí příjmové chudoby, zdůraznil při setkání s novináři volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek. Loni činila tato hranice pro samotného dospělého 10 691 korun. Podle sociálních demokratů je tak navýšení navrhované Marksovou „návrat k důstojným poměrům“, kdy pracující lidé nemusejí být závislí na sociálních dávkách a nespadají pod pojem „pracující chudoba“.

Zaorálek podle serveru Novinky.cz doslova řekl, že neplatit zaměstnancům slušnou mzdu je darebáctví. „Když někdo říká, že jeho byznys by zkrachoval kvůli minimální mzdě, vlastně říká, že není schopen podnikat tak, aby zajistil zaměstnancům normální život, a měl by přestat podnikat. To má pro naši zemi nulový význam,“ sdělil Zaorálek.

Do roku 2022, kdy bude končit mandát vlády vzešlé z blížících se říjnových sněmovních voleb, slibuje ČSSD navýšit minimální mzdu na 16 000 korun. Průměrná mzda v zemi by pak podle nich měla dosáhnout 40 000 korun.

Původní text ZDE.

Nižší minimální mzdu mají v Evropě už jen v Lotyšsku, Estonsku a Maďarsku, zdůraznila Marksová s tím, že nejde o přežitek z dob komunismu, protože tento nástroj má ve své politice 22 z 28 unijních zemí.

Odboráři nyní požadují zvýšení minimální mzdy o 1500 korun, zaměstnavatelé by přidali zhruba 800 korun. Podle Zaorálka by podnikatelé, kteří nejsou schopni zaměstnancům vyplácet minimální mzdu, měli s podnikáním skončit. Stále jsou mezi nimi podle něj i darebáci, kteří vyplácejí část výdělku zaměstnancům načerno. Pro zvýšení mezd hovoří podle lídra sociálních demokratů i rekordně nízká nezaměstnanost v Česku a silný růst ekonomiky.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…