Zaorálek: Nálety USA proti islamistům v Iráku jsou potřebné

09.08.2014 6:40

Vojenský zásah v Iráku by měl mít mandát Rady bezpečnosti OSN, řekl večer český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) v České televizi. Dnes zahájené letecké údery USA proti islámským radikálům na severu Iráku nechce kritizovat, z humanitárních důvodů je podle něj nutné jednat. Česko uvažuje o dodávkách zbraní kurdským jednotkám, proti kterým islámští radikálové nyní útočí, řekl také ministr.

Zaorálek: Nálety USA proti islamistům v Iráku jsou potřebné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mluvčí ČSSD Martin Ayrer s Lubomírem Zaorálkem

Situaci na severu Iráku Zaorálek označil za humanitární katastrofu a americké nálety za cestu k jejímu zmírnění. „Spojené státy v této chvíli nepodezírám, že by tím sledovaly něco moc jiného, především proto, že sám (americký) prezident (Barack) Obama není ten, který by byl dědicem Bushovy politiky," řekl Zaorálek.

Dodávky zbraní kurdským jednotkám Česko podle Zaorálka zvažuje, protože islámští radikálové se dostali k moderním zbraním a přidávají se k nim bývalí armádní generálové z dob režimu prezidenta Saddáma Husajna. „Kurdská strana není ani dostatečně vyzbrojena pro to, aby takové armádě čelila," řekl Zaorálek. Česko také podle něj uvažuje o další humanitární pomoci pro Irák. O uvolnění tří milionů korun na humanitární pomoc v Iráku Ministerstvo zahraničí rozhodlo už na konci června.

Spojené státy včera podnikly několik cílených leteckých úderů na pozice islámských radikálů v Iráku. Terčem byly dělostřelecké baterie islamistů, které ostřelovaly jednotky bránící metropoli iráckého Kurdistánu Irbíl, a také kolona několika aut, ve kterých ozbrojenci cestovali. Americký prezident Obama cílené nálety povolil, vyloučil ale návrat amerických vojáků na irácké území. Kurdští představitelé uvedli, že islamisté nyní proti Kurdům připravují velký útok.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…