Zaorálek: Nejsme připraveni přijímat tisíce uprchlíků ze Sýrie

16.01.2015 21:44

Česká republika není připravena na přijetí tisíců uprchlíků ze Sýrie. Řekl to dnes v DVTV ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek. V rozhovoru pak upřesnil, že přijetí patnácti syrských rodin není součástí imigrační politiky, ale jedná se o humanitární pomoc.

Zaorálek: Nejsme připraveni přijímat tisíce uprchlíků ze Sýrie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

„Přesídlení uprchlíků je humanitární pomoc, není to součást imigrační politiky. Nové principy imigrační politiky, které reflektují současnou situaci v Evropě, teprve připravujeme,“ řekl Zaorálek

Ministr pak nebyl schopen odpovědět na otázku, kde bude sedmdesát Syřanů, kteří míří do naší republiky, bydlet. „To opravdu nevím, je to věc Ministerstva vnitra a já jsem dostal ujištění, že kapacity na to, abychom ubytovali takto velkou skupinu, máme, stejně jako máme finanční prostředky na její pobyt. Stát nás to bude asi dvacet milionů,” uvedl ministr vnitra.

Zaorálek pak v pořadu zopakoval, že efektivnější je pro Českou republiku  pomáhat lidem v tísni v jejich místě, než je transportovat k nám. „Operují tam naši lékaři a stejným způsobem budeme v pomoci pokračovat,” řekl ministr a doplnil, že pokud chceme tvrdit, že jsme solidární, musíme najít nejen efektivní metody pomoci, ale zároveň nezvyšovat bezpečnostní riziko státu.

Podle Zaorálkových slov, pokud si vezmeme na naše území nějakého člověka, musíme si být jisti, že není členem nějaké militantní, agresivní nebo teroristické skupiny nebo na ni není napojen. „Máme na to kapacity i prostředky,” dodal ministr.



 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…