Zaorálek: Není divu, že Rusové začali Západ nenávidět. V zájmu Česka je svět, kterému nevládne jedna supervelmoc

05.01.2015 14:41

O ukrajinské krizi, o dopadu sankcí na Rusko, o příčinách nenávisti ruských elit k Západu nebo o nové koncepci české zahraniční politiky se píše v rozhovoru, který poskytl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek časopisu Týden. Nejprve ale ministr mluvil o postojích vlády a prezidenta k české zahraniční politice.

Zaorálek: Není divu, že Rusové začali Západ nenávidět. V zájmu Česka je svět, kterému nevládne jedna supervelmoc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Zaorálek připustil, že Zeman někdy říká něco jiného nebo použije větu, kterou by on nepoužil. Nicméně například najít shodu ohledně zahraniční politiky by například s Václavem Klausem bylo mnohem obtížnější.

Zájmem Česka je stabilní Ukrajina

Řeč přišla i na protiruské sankce. Ministr poukázal na to, že jejich účinnost přiznal i ruský prezident Vladimir Putin. Sankce v kombinaci s klesajícími cenami ropy znamenají pro ruské hospodářství vážný problém. Smyslem zavedení sankcí nebylo ponížit Rusko, ale dostat jej ve věci Ukrajiny pod tlak. Zájmem Česka na Ukrajině je podle ministra to, aby tato země byla stabilní a aby vyřešila svou dlouhodobou krizi. Ta má podle Zaorálka tři zdroje. „Ekonomický propad, hledání důvěryhodné politické elity a prakticky válka na východě země,“ podotkl.

Na otázku, co bude následovat v případě, že Rusko nebude chtít řešit konflikt diplomatickou cestou Zaorálek mimo jiné uvedl, že mezi Evropou a USA panuje shoda, že se nebude spor stupňovat až do rizika vojenské eskalace.

Není divu, že Rusové začali Západ nenávidět

Zaorálek odpověděl i na to, proč ruské elity tolik nesnášejí Západ. Příčinu vidí v situaci, která v Rusku panovala na konci minulého století. „V 90. letech vtrhl do Ruska Západ se svými radami, představami a penězi,“ uvedl Zaorálek s tím, že výsledkem byla rozvrácená země, ve které se rabovalo, neplatily žádné zákony a žádné hodnoty. Tehdy se Rusko ocitlo na okraji propasti. „Není divu, že Rusové začali Západ nenávidět,“ uvedl.

Je pošetilé hlásat novou éru studené války

Kritizoval také ty, kteří v ČR „mají téměř radost, že se potvrdilo, jak je Rusko špatné a hlásají novou éru studené války. To je podle Zaorálka pošetilé. Protože studená válka byla pro tehdejší Československo jedním z nejhorších období. Je prý velmi krátkozraké hovořit o spouštění železné opony a radovat se, že tentokrát budeme na její správné straně. „Představa, že se jednoduše oddělíme a odepíšeme Rusko, je mylná a nebezpečná,“ vysvětlil ministr.

Automatická souvislost mezi odstraněním autoritativního režimu a nástupem demokracie neexistuje

Ohledně nové koncepce české zahraniční politiky uvedl, že v zájmu Česka je multilaterální svět, kterému nevládne jedna supervelmoc. „Globální problémy jako klimatické změny, terorismus či tzv. Islámský stát jinak než na multilaterálních fórech nevyřešíme,“ podotkl.

A na otázku, zda má Západ rezignovat na vývoz demokracie a lidských práv odpověděl, že z iluzí nás probralo arabské jaro. „Západ očekával, že po svržení diktatur nastane rozkvět liberální demokracie. Automatická souvislost mezi odstraněním autoritativního režimu a nástupem demokracie prostě neexistuje,“ posteskl si Zaorálek s poukazem na to, že arabské země, které prožily arabské jaro, se mnohdy propadly do kmenových sporů nebo se obrátily k radikálnímu islámu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…