Zaorálek: Rusko má na změnu svého přístupu několik dní

22.07.2014 11:47

Ruská federace by měla napomoci nezávislému vyšetřování katastrofy malajsijského letadla nad východní Ukrajinou a také zastavit přesuny zbraní a ozbrojenců do oblasti, řekl novinářům před dnešní schůzkou s kolegy z Evropské unie český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Pokud se tak nestane "v řádu dnů", měl by podle něj mimořádně svolaný summit EU rozhodnout o výrazných sankcích zaměřených také vůči některým odvětvím ruského hospodářství.

Zaorálek: Rusko má na změnu svého přístupu několik dní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Unijní ministři se dnes v Bruselu scházejí poprvé od chvíle, kdy se ve čtvrtek na východě Ukrajiny v oblasti ovládané proruskými separatisty zřítil boeing malajsijských aerolinií. Zahynulo všech 298 lidí na palubě, přes polovinu z nich byli občané Nizozemska. USA a další západní země za nejpravděpodobnější příčinu zničení stroje označují jeho sestřelení raketou vypálenou proruskými separatisty, nejspíš s ruskou podporou. Moskva to odmítá, odpovědná je podle ní vláda v Kyjevě.

Summit nejprve vyslechne nizozemského ministra

Šéfka evropské diplomacie Catherine Ashtonová dnes při příchodu poznamenala, že ministři musí především vyslechnout svého nizozemského kolegu Franse Timmermanse, který přijede z New Yorku, kde se v pondělí účastnil jednání Rady bezpečnosti OSN.

Ostatním ministrům by měl říci, co přesně je třeba udělat k podpoře jeho země. "Je třeba zajistit, aby všechny naše kroky odpovídaly jejich potřebám tak, aby mohli co nejdříve vyřešit situaci přímo na místě," vysvětlila Ashtonová.

Separatisté několik dní komplikovali přístup záchranářů i vyšetřovatelů na místo neštěstí. Nakonec ale odjel z oblasti vlak s ostatky obětí a do rukou vyšetřovatelů byly předány nalezené palubní záznamníky z letadla.

Je nutné zastavit přísun zbraní a ozbrojenců

Podle Zaorálka je třeba, aby byl zajištěn plný přístup k místu tragédie a její nezávislé vyšetřování. "Zároveň s tím se musí zastavit proudění zbraní a ozbrojenců na to území", míní ministr. Je podle něj také nutné, aby v oblasti panovalo příměří. "To jsou podmínky, které by měly být splněny v řádu dní. Pokud nebudou splněny, jsem přesvědčen, že by se měl přijmout další krok a o opatřeních by měla rozhodnout Evropská rada (vrcholná schůzka unijních zemí)," dodal český ministr.

Seznam cílů sankcí teprve vzniká

Už den před pádem stroje summit EU rozhodl o tom, že unijní sankce vůči Rusku budou zpřísněny. Byla to reakce na nesplnění čtyř konkrétních bodů, které žádala předcházející schůzka unijních prezidentů a premiérů. Nyní už diplomaté připravili právní podklady pro to, aby EU mohla sankcemi postihovat nejen osoby, ale také ruské firmy, které podkopávají suverenitu a územní celistvost Ukrajiny. Poměrně tvrdé sankce vůči firmám už přijaly Spojené státy.

Konkrétní seznam cílů těchto sankcí zatím vzniká, první by měl být do konce týdne. Ministři zahraničí dnes zřejmě budou probírat, jak rozsáhlý bude. "Bude to tvrdá diskuse a bude mnoho možností, mezi nimiž bude třeba se rozhodnout," poznamenala při příchodu Ashtonová. Rusko by podle ní mělo udělat víc pro to, aby "ti, kteří se označují za separatisty" dostali zcela jasnou zprávu, že nynější situace je neudržitelná.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…