Zaorálek: To mám Štěchovi zakroutit krkem? Je to slušný člověk

20.06.2017 7:26

Novým volebním lídrem ČSSD je ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek. Jeho úkolem, jak řekl, je prorazit ten krunýř nedůvěry. Rozhovor poskytl pro dnešní MF Dnes.

Zaorálek: To mám Štěchovi zakroutit krkem? Je to slušný člověk
Foto: ReproFoto: TV Prima
Popisek: Lubomír Zaorálek v Partii.

„Poslední kroky Bohuslava Sobotky nevedly k tomu, že by se strana dostala do nějakého tahu. Některá témata jsme v poslední době zvedli neobratně. A dokonce ani neměl moc šanci na naše voliče zacílit,“ uvedl Zaorálek napřílkad o představení daňové reformy, které se mu nelíbilo. 

Poukázal na to, že v Česku je zcela nespravedlivý systém zdanění. „Chceme podpořit malé a střední firmy. Pomoci jim, aby se modernizovaly pomocí ‚Fraunhofer institutu‘ zřizovaného po německém vzoru. Tak se aplikovaný výzkum dostane přímo dovnitř podniků. Pomůžeme jim vytvořit jedinečné výrobky, které budou moci dostat do globálních řetězců. To jim umožní zvýšit zisky a mzdy. A tak budou malé a střední podniky tlačit do zvyšování i ty velké,“ řekl k programu ČSSD Zaorálek. 

Anketa

Vadí vám, že ČT nasazuje v létě starší české seriály?

69%
31%
hlasovalo: 5828 lidí

A vyjádřil se i k slovům předsedy Senátu Milana Štěcha, podle něhož mají živnostníci odvádět víc peněz. „Mám mu zakroutit krkem? Nemůžu, je to slušný člověk. Nemyslel to tak zle. Měl na mysli otázku švarcsystému a podobné věci,“ zmínil Zaorálek. 

Po svém pak odpověděl i na otázku, zda by šel do vlády s podporou komunistů. „Mohl bych si odpustit, že bych nemusel řešit všechny otázky světa? Pro mě je celý ten můj pochod nasměřovaný k tomu, abych šel do voleb. V těch chci získat co nejlepší výsledek pro ČSSD. O tom, co dál, bych se rád bavil až po volbách,“ řekl jasně.

Závěrem padlo pár slov také k bývalému předsedovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi, jehož zájem o návrat do strany včera stopla pražská organizace, která jeho přijetí neschválila. „Chovali jsme se k němu naprosto korektně. Svého času jsem se dokonce dohodl s tehdejším premiérem Nečasem a řekl jsem mu, že bychom se k bývalým premiérům měli chovat slušně. Dohodli jsme se, že jsme schopni Jiřímu Paroubkovi nabídnout něco, co by bylo přiměřené. On to ale tehdy nevzal, místo toho založil politickou stranu a mně tvrdil, že ČSSD za chvíli zanikne. Já mu říkal, že to je hloupost,“ vzpomněl Zaorálek. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…