Zaorálek a Chovanec nehodlají odstoupit z funkcí v ČSSD

08.11.2013 16:15

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek nevyslyší výzvu Michala Haška s Jeronýmem Tejcem a na funkci ve stranickém vedení nerezignuje. Zaorálek označil výzvu za falešnou. Je přesvědčen o tom, že ani oni sami nesložili funkce kvůli volebnímu výsledku sociální demokracie, ale kvůli obavám, že by je z nich odvolal nedělní ústřední výkonný výbor.

Zaorálek a Chovanec nehodlají odstoupit z funkcí v ČSSD
Foto: Ladislav Carda
Popisek: V Ostravě začal 37. sjezd ČSSD

Na výboru bude Zaorálek prosazovat, aby se nekonal mimořádný stranický sjezd. K odchodu z vedení ČSSD se nyní nechystá ani Chovanec. "Ohledně zodpovědnosti za výsledek voleb, k níž jsem se vždy hlásil, jsem připraven složit účty na mimořádném sjezdu naší strany," sdělil ČTK Chovanec.

Příprava na koncert, který nezačne?

Hašek a Tejc, kteří se po volbách účastnili utajované schůzky s prezidentem a postavili se proti předsedovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi, podle Zaorálka odstoupili kvůli výzvám řady členských organizací. Dlouhodobě podle něho organizovali spiknutí proti Sobotkovi, opakovaně veřejně lhali a zesměšnili ČSSD. "To bylo to selhání, na které musí přijít nějaká odpověď," řekl dnes ČTK Zaorálek. Pokud by důvodem jejich rezignace byl volební výsledek, mohli podle něho tento krok učinit dřív.

"Je samozřejmě absurdní, aby další členové vedení odstupovali a balili to. Vedení nemůže utéct od úkolu, který má, vést koaliční jednání," pokračoval Zaorálek. Strana by se podle něho měla přestat zabývat sama sebou a začít plnit to, co slíbila veřejnosti; proto by se neměl konat mimořádný sjezd. "Naše činnost nemůže být něčím jako zkouškou orchestru na nějaký koncert, který nezačne," uvedl Zaorálek. Sobotka chce ústřednímu výkonnému výboru navrhnout, aby se sjezd uskutečnil 22. února. O jeho smyslu pochybuje i předseda Senátu Milan Štěch.

Zaorálek byl zodpovědný za program a Chovanec za kampaň

Zaorálek ale také zdůraznil, že nikdo v ČSSD neodmítl debatu o příčinách výsledku voleb, jenž byl horší, než strana předpokládala. Očekává, že se kritická diskuse uskuteční.

Hašek a Tejc poukázali na to, že Zaorálek byl zodpovědný za program a Chovanec za kampaň. Sobotka se dnes za oba postavil. Chovanec se také účastnil lánské schůzky, její konání přiznal.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…