Zaorálek a Zeman kondolovali rodině Češky zabité v Egyptě

01.08.2017 20:17

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) při dnešní schůzce kondoloval rodině Češky, která byla zabita v Egyptě. Předal jim také kondolenci prezidenta Miloše Zemana. Zároveň rodinné příslušníky seznámil s kroky, které česká diplomacie v této záležitosti podniká. ČTK to dnes řekla mluvčí ministerstva zahraničí (MZV) Michaela Lagronová.

Zaorálek a Zeman kondolovali rodině Češky zabité v Egyptě
Foto: 4ever.sk
Popisek: Egypt, ilustrační foto

Česká turistka zemřela minulý týden na následky útoku na pláži v Hurghadě. Dnes bylo její tělo převezeno do Česka. Česká diplomacie už v souvislosti s útokem požádala Egypt o vyšetření útoku, pitevní zprávu a také odškodnění pro pozůstalé.

Zaorálek při schůzce rodině předal dopis od Zemana. Prezident v něm píše, že zprávu o smrti ženy vyslechl se zármutkem. Útok označil za ohavný čin islámského teroristy. „Velice mě smrt Vaší dcery zasáhla, její statečnost vždy bude zapsána v našich srdcích. Nesmíme zapomenout na její oběť, která svědčí o zbabělosti terorismu, kterému musíme společnými silami učinit přítrž,“ napsal Zeman. Rodině, příbuzným, přátelům i všem blízkým zabité ženy vyjádřil nejhlubší soustrast.

Soustrast rodině vyjádřil i Zaorálek. „Dnes jsem na schůzce osobně kondoloval rodině zesnulé Češky, která zemřela po útoku v Egyptě,“ napsal ministr na twitteru. Dodal, že rodinné příslušníky informoval o všech krocích, které podniká MZV ve vztahu k egyptské straně. Podle Lagronové česká diplomacie dala Egyptu ke zvážení odškodnění rodiny a vyžádala si pitevní zprávu zemřelé. Zároveň Česko po Egyptu chce výsledky vyšetřování, které by mělo ukázat motiv útočníka a zda nebyl součástí teroristické organizace. O víkendu zahraniční agentury Reuters a AP informovaly o tom, že pachatel útoku byl spojený s teroristickou organizací Islámský stát. Ministerstvo zahraničí zprávu označilo za spekulaci.

Dosud Černínský palác poslal Káhiře dvě nóty. O víkendu o jejich obsahu telefonicky hovořili ministři zahraničí obou zemí.

reklama

autor: mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …