Zaorálek bude se Zemanem v Lánech jednat i o vztazích s USA

14.01.2017 6:19

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD) dnes bude jednat s prezidentem Milošem Zemanem a jeho expertním týmem v Lánech o české zahraniční politice. Probrat by mohli vztahy mezi Českou republikou a USA, bezpečnostní politiku nebo otázku odchodu Velké Británie z Evropské unie.

Zaorálek bude se Zemanem v Lánech jednat i o vztazích s USA
Foto: repro TV Prima, tan
Popisek: Lubomír Zaorálek (ČSSD) v Partii TV Prima

Podle mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka bude setkání mimo dalších členů expertního týmu přítomen i bývalý ministr zahraničí a předchůdce Zaorálka ve funkci Jan Kohout. Mluvčí v úterý na tiskové konferenci poznamenal, že hlavními tématy bude ekonomická diplomacie a koordinace zahraniční politiky.

Podle mluvčí ministerstva zahraničních věcí Michaely Lagronové se politici budou zabývat aktuálními zahraničněpolitickými tématy. Probrat by tak měli především otázku takzvaného brexitu, situaci v Turecku či v Sýrii, bezpečnostní politiku a priority české zahraniční politiky v letošním roce.

Tématem mají být i vztahy mezi Českou republikou a Spojenými státy. "Pro ČR, která je součástí EU a NATO, bude klíčový vztah s USA. Zatímco vláda zaspala, pan prezident aktivně navazuje mimořádně přátelské vztahy s novým prezidentem USA Donaldem Trumpem," sdělil tento týden Ovčáček ČTK. Zatímco v době prezidentování Baracka Obamy byly vztahy Zemana a americké administrativy velmi vlažné, s příchodem Trumpa se očekává jejich oteplení.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…