Zaorálek bude v Ankaře jednat o zadržených Češích a o elektrárně

13.12.2016 6:24

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek bude dnes v Ankaře jednat mimo jiné o dvou Češích, kteří byli v Turecku zadrženi kvůli údajné příslušnosti ke kurdským milicím. Na schůzkách se svým tureckým protějškem Mevlütem Çavusogluem či s premiérem Binalim Yilidrimem se chce zabývat také investicí do turecké elektrárny Yunus Emre, na kterou poskytla úvěr Česká exportní banka.

Zaorálek bude v Ankaře jednat o zadržených Češích a o elektrárně
Foto: repro TV Prima, tan
Popisek: Lubomír Zaorálek (ČSSD) v Partii TV Prima

Turecké úřady zadržely Markétu Všelichovou a Miroslava Farkase v listopadu. Dvojice podle nich patří k milicím syrských Kurdů YPG, které Turecko na rozdíl od Česka považuje za teroristickou organizaci. České ministerstvo zahraničí nemá informace o tom, že by jednání obou Čechů bylo trestné, a má zájem o jejich vyhoštění do Česka.

Zaorálek bude jednat rovněž o situace kolem elektrárny Yunus Emre, jejíž stavba stále není dokončena. Pokud se problém nepodaří vyřešit, mohou náklady spojené se stavbou elektrárny dopadnout na české daňové poplatníky. Ministr průmyslu Jan Mládek odhaduje, že náklady na státní rozpočet by mohly dosáhnout zhruba 15 miliard Kč.

Šéf české diplomacie bude v Ankaře jednat také o podpoře vzájemné obchodní výměny a o migrační krizi. Chce se také seznámit se situací v zemi po červencovém pokusu o státní převrat. V tureckém parlamentu chce předat jako dar reprezentační lustry, které nahradí předchozí osvětlení zničené při pokusu o puč. Původní lustry pocházely ze skláren v Kamenickém Šenově a dar by měl přispět k tomu, že česká stopa v tureckém parlamentu zůstane zachována.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…