Zaorálek dnes předá Jágrovi a dalším osobnostem cenu za šíření dobrého jména ČR

12.06.2015 8:57

Hokejistu Jaromíra Jágra, historika Jehudu Bauera nebo vnučku podnikatele Jana Antonína Bati Dolores Ljiljanu Baťa Arambašičovou dnes ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) vyznamená za šíření dobrého jména České republiky v zahraničí. Cenu Gratias agit, kterou Ministerstvo zahraničí uděluje od roku 1997, dnes obdrží celkem 12 osobností.

Zaorálek dnes předá Jágrovi a dalším osobnostem cenu za šíření dobrého jména ČR
Foto: Archiv Grigorije Paska
Popisek: Jaromír Jágr s pravoslavnými popy

Nejznámější z nich je třiačtyřicetiletý dvojnásobný vítěz NHL a zlatý medailista z olympijských her v Naganu Jágr, jehož podle organizátorů zná nejen celý sportovní svět. „Neuvěřitelnými sportovními výkony, svou pevnou vůlí a smyslem pro fair play bez nadsázky šíří dobré jméno České republiky po celém světě,“ uvádí Černínský palác k ocenění slavného hokejisty.

Světově uznávaný je i izraelský historik českého původu Bauer, který se specializuje na dějiny holokaustu, genocidy, antisemitismu a židovského hnutí odporu během nacismu. Devětaosmdesátiletý rodák z Prahy si cenu převezme na české ambasádě v Tel Avivu. In memoriam ocenění obdrží potomek českého šlechtického rodu Joseph Czernin, který podporoval krajany ve Velké Británii.

Osobně by si naopak plastiku v podobě stylizované křišťálové zeměkoule měla převzít Baťova vnučka Arambašičová, která v Brazílii rozvíjí české kulturní a vzdělávací aktivity. Věhlas české kultury za oceánem šíří také další z letošních laureátek, Lída Sanderaová z Los Angeles. Za osvětu o holokaustu cenu získá jeho přeživší a vsetínská rodačka Ilse Reiner-Eichnerová, která se usadila v USA.

Spolu s nimi ministerstvo vyznamená polského bohemistu Jacka Balucha, manžele Ivanu a Jana Bendovy, kteří se jako architekti prosadili zejména v Číně, chorvatského historika Vjenceslava Herouta, zakladatelku Německo-české společnosti v Bayreuthu Kristinu Juroszovou-Landovou, lotyšského bohemistu Jánise Krastinše, bývalého českého honorárního konzula na Islandu Jóna Ólafssona a předsedu Asociace česko-slovensko-lucemburského přátelství Michala Wittmanna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…