Zaorálek jako nový volební lídr ČSSD řádil v Partii. Radost mu tam ale kazil Pospíšil

18.06.2017 12:39

Hosty dnešního pořadu Partie byli europoslanec Jiří Pospíšil (za TOP 09) a nový volební lídr ČSSD a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Ten nahradil původně pozvaného ministra Chovance. Mluvilo se například o odstoupení Bohuslava Sobotky, o vedení ČSSD, o tom, co strana opravdu voličům nabízí, zda podporuje živnostníky i o tolik diskutovaném verdiktu Milana Štěcha právě vůči živnostníkům.

Zaorálek jako nový volební lídr ČSSD řádil v Partii. Radost mu tam ale kazil Pospíšil
Foto: ReproFoto: TV Prima
Popisek: Lubomír Zaorálek v Partii.

Hned na úvod se moderátorka pořadu zeptala Lubomíra Zaorálka, co udělal Bohuslav Sobotka tak špatně, že musel odejít z čela ČSSD. „Já si nemyslím, že by tam byla jedna věc, kterou udělal špatně. Ale je pravda, že v těch posledních měsících to vypadalo, že sociální demokracie příliš přitažlivá není. Nevypadalo to, že mluvíme o věcech, které by zas tak lidi moc zajímaly a kdybychom tak možná pokračovali dál, tak by to vypadalo s námi špatně,“ řekl Lubomír Zaorálek.

Moderátorka také připomněla, že Andrej Babiš označil Sobotkův odchod za zbabělost, mluvil o opouštění potápějící se lodě. „Já bych to možná nazval chaotickým krokem,“ řekl europoslanec Pospíšil a dodal, že i kroky kolem vládní krize byly hodně chaotické. „Musím říct, že se těžko kolegům v Bruselu vysvětlovalo, co se všechno v České republice děje, byť hlavní problém v Bruselu byla ta část, která se týkala nahrávek pana Babiše,“ dodal Jiří Pospíšil.

Chaotický krok a obětní beránek?

Jiří Pospíšil také řekl, že tento krok, který označuje za chaotický, bude sociální demokracie podle jeho názoru voličům těžko vysvětlovat. Připomněl, že před třemi měsíci Bohuslav Sobotka na volebním sjezdu úspěšně kandidoval na předsedu sociální demokracie. „A po několika týdnech bez nějakého jasného důvodu tak najednou odchází z čela sociální demokracie,“ říká Pospíšil s tím, že by ještě rozuměl tomu, kdyby sociální demokracie řekla – předseda a premiér zůstává a máme nějakého jiného volebního lídra.

Europoslanec také řekl, že nevěří tomu, že by příchod pana Chovance sociální demokracii nějak výrazně pomohl. „Protože pan Chovanec stejně jako v podstatě ministr Zaorálek nejsou nové tváře, ale jsou to lidé, kteří mají stejnou odpovědnost za současnou situaci a současné výsledky sociální demokracie stejně jako pan Sobotka,“ udeřil Pospíšil a dodal: „Takže chápu, že pan Sobotka je trošku obětní beránek, odchází, ale asi ti voliči těžko budou věřit tomu, že teď je tu nová sociální demokracie s novým programem, s novým předsedou – panem Chovancem, který odpovídá za ty výsledky,“ řekl Pospíšil.


Europoslanec Jiří Pospíšil. (ReproFOTO: Prima TV)

Lubomír Zaorálek promluvil i o tom, zda novinky ve vedení ČSSD jsou a budou pro voliče srozumitelné. Uvedl, že přebírá odpovědnost za výsledek voleb. „Řeklo se, že jsem lídr sociální demokracie, kandidát na premiéra. Já se za nikoho neschovávám,“ oponoval. „Věřím tomu, že mi Milan Chovanec, vedení strany a všichni straníci pomohou, abych tento úkol zvládl co nejlíp,“ řekl Zaorálek.

Odpověděl i na otázku, jaká je tedy vlastně role Milana Chovance jako předsedy ČSSD. Řekl, že jako první místopředseda se po odstoupení předsedy stává tím, kdo řídí stranu. „Já to beru jako pomoc. Já se budu věnovat hlavně volebnímu týmu, který chci postavit znovu. Věřím, že Milan mi pomůže, aby ten volební tým skutečně měl všechny podmínky k tomu, abychom vytvořili novou strategii,“ vysvětlil Zaorálek.


Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. (ReproFOTO: Prima TV)

„To, co je solí této země, to, co mi připadá jako to, oč já bych se opřel, jsou malí, střední podnikatelé, kteří jsou často velice šikovní,“ řekl Lubomír Zaorálek s tím, že právě v programu se říká, že to jsou lidé, které by chtěla sociální demokracie podpořit. Na to zareagoval Jiří Pospíšil s tím, že nikoho Zaorálek nepřesvědčí, že tato vláda podporovala malé a střední podnikatele. „Co se tady dělo tři a půl roku – registrační pokladny a jiné věci,“ řekl a připomněl to, co ohledně živnostníků řekl Milan Štěch. „To byste museli vyloučit pana Štěcha, vašeho prominentního člena, který tady před několika dny vystoupil proti malým a středním podnikatelům s tím, že je jim třeba zvednout odvody,“ bouřil se europoslanec.

Mluvilo se i o Miloši Zemanovi. Lubomír Zaorálek mimo jiné řekl, že prezident učinil řadu věcí, které jsou pro Českou republiku nesmírně významné. Vyzdvihl například jeho návštěvu Číny. „Čína má peníze, má vizi a realizuje geopolitické projekty. To je něco, co nás musí enormně zajímat, zvlášť ve chvíli, kdy se ukazuje, že ani Evropa, ani Spojené státy nejsou schopné něco podobného nabídnout,“ řekl Zaorálek.

Jiří Pospíšil na toto řekl, že ho fascinuje, jak pan Zaorálek souhlasí s prezidentovou politikou blízké spolupráce se zeměmi, které popírají lidská práva, demokracii. „Pan Zeman mnohem více jezdí na východ než na západ,“ poukázal Pospíšil a vyjádřil se také konkrétně k Číně. „Když se podíváte na výsledky, tak i váš koaliční partner pan Babiš říká, že ty peníze u nás příliš vidět nejsou. Že to byly velké sliby, velké miliardy ve vzduchu a realita investic Číny je zde menší než třeba investice Tchaj-wanu,“ řekl europoslanec.

Vylej, nalej. Zaorálek představil, kde chce vzít ČSSD peníze a kam je investuje

Sociální demokracie v novém volebním programu v oblasti daní sází na progresivní zdanění a zrušení superhrubé mzdy. Strana chce zavést progresivní zdanění příjmů fyzických osob, tím plánuje snížit daně a zvýšit příjmy 98 procentům zaměstnanců. "To dělá asi minus 20 miliard ztrátu," řekl Zaorálek.

ČSSD ale zároveň navrhuje progresivní zdanění velkých firem s vysokými zisky, na majetek nad 50 milionů korun plánuje zavést dědickou a darovací daň na úrovni procent a u majetku nad 100 milionů korun ve výši 15 procent. "Banky představují asi plus 11 miliard, daně z příjmů velkých podniků dělají šest miliard a pak tam je daň z majetku. V podstatě to je vylej, nalej," prohlásil Zaorálek.

Europoslanec za TOP 09 Jiří Pospíšil v diskusním pořadu uvedl, že peníze v rozpočtu na uskutečnění plánu sociální demokracie nejsou. Podle Zaorálka však ostatní strany jako ODS, TOP 09 a ANO mají stejné programy v tom, že budou snižovat daně o 50 až 100 miliard, což bude mít za důsledek, že nebudou peníze na zdravotnictví, penze a budou se znovu zavádět poplatky nebo školné. "Náš jediný návrh je fiskálně neutrální," řekl Zaorálek.

ČSSD v novém programu slibuje také snížení daní pro malé a střední podniky. "Myslím si, že malé a střední podnikatele vaše strana (ČSSD) nezastupuje a nikdy pro ně nic neudělala," konstatoval Pospíšil. Podle Zaorálka ale současná nejsilnější vládní strana přišla s národohospodářskou politikou, jejíž podstatou je podpora malého a středního podnikání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…