Zaorálek jednal s kurdským prezidentem o vojenské pomoci

27.11.2014 20:10

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek se dnes odpoledne v Irbílu setkal s prezidentem iráckého autonomního Kurdistánu Masúdem Barzáním. Ten za ním přijel přímo z fronty, kde spolu s generály velí bojům s radikály z hnutí Islámský stát (IS). Tématem jejich rozhovorů byla pomoc, kterou Česká republika poskytuje kurdským bojovníkům, takzvaným pešmergům.

Zaorálek jednal s kurdským prezidentem o vojenské pomoci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Šéf české diplomacie přeletěl do správního střediska iráckého Kurdistánu z Bagdádu, kde jednal s iráckými představiteli. Původně bylo setkání s prezidentem Barzáním nejisté, a to právě kvůli tomu, že kurdský vůdce ve městě téměř nepobývá. Převážně se totiž pohybuje na frontě vzdálené od města asi půl hodiny cesty. Po jednání s českou delegací se měl Barzání údajně opět vrátit do místa bojů.

Munice v hodnotě 41 milionů korun

Kurdští bojovníci zahájili v uplynulých dnech ofenzívu s cílem dobýt zpět oblast Sindžáru a Barzání, kromě vymýšlení strategie boje funguje na frontě i jako morální podpora pro kurdské bojovníky. Po setkání s hlavou iráckého autonomního Kurdistánu jednal Zaorálek i s předsedou kurdské regionální vlády Nečirvanem Barzáním, který je synovcem současného prezidenta.

Česká vláda na konci srpna rozhodla, že Kurdům daruje munici v hodnotě 41 milionů korun, konkrétně deset milionů nábojů pro útočné pušky Kalašnikov, osm milionů nábojů do kulometů, 5000 nábojů pro pancéřové pěsti a stejné množství ručních granátů. Celkem je to 500 tun materiálu ze starších zásob, u kterých se nepředpokládalo další využití.

Kurdové nyní údajně nejvíce potřebují náboje do kulometů, proto se přednostně již na konci září přepravila tato munice. Cílem letů bylo právě město Irbíl. O přepravě ostatní munice dosud nebylo rozhodnuto.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…