Zaorálek jel hasit spor do Lidic

05.11.2019 22:20

Památník Lidice by měl být prostředníkem mezi veřejností a lidmi, kteří vyhlazení obce za války přežili, řekl dnes v Lidicích ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) po schůzce s lidickými pamětníky. Ministr se dnes snažil urovnat rozkol mezi lidickými přeživšími a památníkem. Lidé, kteří lidickou tragedii přežili, nedávno oznámili, že přerušují s památníkem spolupráci. V otevřeném dopise kritizovali jeho ředitelku Martinu Lehmannovou, podle nich nectí fakta o lidické tragédii. Podle ministra Lehmannová musí zkusit situaci vyřešit. Její vyjádření ČTK zjišťuje.

Zaorálek jel hasit spor do Lidic
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Základním účelem Památníku Lidice je podle Zaorálka nejen komunikace s veřejností, ale i určitá starost a péče o pamětníky. „Jsem přesvědčen, že tohle místo si zaslouží především ohleduplnost a pietu,“ uvedl ministr s tím, že přeživším zaručil, že se postará o to, aby památník tuto úlohu skutečně účinně plnil a nebyl odtržený od občanů Lidic.

„Prošli životem, který si nedovedeme představit, událostmi, jejichž tragičnost překračuje všechno, co jsme tady ve 20. století zažili,“ řekl Zaorálek o přeživších s tím, že Lidice jsou místo zvláštního ohledu a tomu se musí podřídit i všechno vystupování a chování. „Pro mě je naprosto nepředstavitelné, aby se památník ocitl v nějaké paralelní pozici,“ dodal.

Přeživší, kteří byli v době vyhlazení Lidic dětmi, v otevřeném dopise napsali, že Lehmannové je lhostejné utrpení jejich a jejich rodin a že nectí fakta o lidické tragédii. V dopise uvádějí, že se stali jen trpěným doplňkem činnosti památníku navenek.

Vyhlazení obce bylo součástí německého teroru po atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha. V Lidicích žilo za druhé světové války kolem 500 obyvatel, 10. června 1942 zastřelili nacisté 173 lidických mužů. Ženy a děti nejdříve strávily tři dny v tělocvičně kladenského gymnázia, poté byly děti od matek odděleny. Ženy nacisté převezli do koncentračních táborů. Děti, které nebyly vybrány k poněmčení nebo přesáhly rok věku, skončily v polském Chelmnu, kde je nacisté s největší pravděpodobností hromadně zavraždili plynem. Obec byla zcela srovnána se zemí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Největší zločiny. Turek se u Xavera rozjel. Hlavně o tom, kdo ho bude podporovat

17:40 Největší zločiny. Turek se u Xavera rozjel. Hlavně o tom, kdo ho bude podporovat

Filip Turek je superlídrem koalice Přísahy a Motoristů do Evropského parlamentu, podnikatel a někdej…