Zaorálek jel rovnat poměry do fabriky. Vedení tam prý utlačuje dělníky, kteří chtějí tři procenta navíc. Je to vyhrocené, víme více

04.10.2017 4:41

REPORTÁŽ Vyhrožování vyhazovem, vytýkací dopisy a další zastrašování. Tak se prý chovají někteří čeští manažeři ve společnosti Moravia Cans v Bojkovicích na Uherskohradišťsku k odborářům ze své firmy, kteří žádají v rámci kolektivní smlouvy zvýšení mezd o tři procenta v letošním a o pět procent v příštím roce. „Opravdu v souvislosti s bojkovickým případem se člověk musí ptát, jak se v naší společnosti k sobě vlastně chováme. Existuje už více případů, kdy čeští manažeři jsou k vlastním lidem daleko neomalenější než ti zahraniční, to skutečně vybízí k zamyšlení,“ konstatoval poslanec a lídr ČSSD k parlamentním volbám pro Zlínský kraj Antonín Seďa.

Zaorálek jel rovnat poměry do fabriky. Vedení tam prý utlačuje dělníky, kteří chtějí tři procenta navíc. Je to vyhrocené, víme více
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek

Velmi tvrdá jednání nyní probíhají mezi zástupci Odborového svazu Kovo a vedením firmy Moravia Cans a.s. Bojkovice, jež je evropským lídrem ve výrobě kovových nádobek pro různé aerosoly. Většina ze 460 zaměstnanců je už ve stávkové pohotovosti, a pokud se ve středu 4. října obě strany nedomluví, jsou lidé připravení jít do stávky. Místní odborová skupina vyjednává o kolektivní smlouvě už řadu měsíců i za pomoci profesionálních odborářů, protože čeští manažeři měli na své zaměstnance – členy odborové organizace vyvíjet nátlak, například i formou vytýkacích dopisů a také přímo hrozbami vyhazovem pro ty, kteří se stávky zúčastní. „Místní odboráři chtějí především docílit zvýšení mezd v rámci kolektivní smlouvy, a to o tři procenta těm zaměstnancům, kterým mzdy zvýšeny nebyly, přestože měli vynikající hodnocení. A pak o pět procent všem pracovníkům v příštím roce. Protože firmě se celkem daří a je zisková (jde o významného světového výrobce a exportéra), chtějí také garanci třináctého platu pro všechny. „Průměrná mzda zde není nízká, ta může být okolo 29 tisíc korun, jenže takové příjmy se dosahují i s přesčasovou prací a zmíněný průměrný plat tady nepobírají dvě třetiny zaměstnanců. Je třeba si uvědomit, že v Bojkovicích jde o nepřetržitý provoz, tedy že se pracuje i o víkendech a svátcích, kde výrobní část zaměstnanců pracuje ve dvanáctihodinových směnách. My chceme garantovat mzdy i s patřičnými příplatky všem zaměstnancům, kteří se podílejí na výkonech firmy. Oni stráví opravdu hodně svého času v průmyslové výrobě, v nepřetržitém provozu, a mají tak velkou zásluhu na vytváření zisků společnosti, která je sice světového formátu, ale funguje s poněkud podivnými praktikami,“ vysvětloval pro ParlamentníListy.cz důvody nynější stávkové pohotovosti David Šrott z regionálního odborového pracoviště svazu Kovo ve Zlínském kraji, který se případem zabývá a zastupuje zaměstnance bojkovické společnosti.

Anketa

Na které TV sledujete nejvíce předvolební debaty?

2%
46%
2%
hlasovalo: 8723 lidí

Především pak kritizoval přístup českého vedení firmy, které nechce s odbory jednat a snaží se údajně šikanovat některé jejich zástupce neoprávněnými vytýkacími dopisy i jiným zastrašováním. „Hlasování o stávce provázely také zásahy do svobodného rozhodování u některých pracovníků. Zaměstnavatel měl snahu organizovat hlasování o stávce, což ale přísluší odborové organizaci, a evidujeme případy, kdy bylo zaměstnancům přímo vyhrožováno. Management firmy také pořádal setkání se svými lidmi, kde je ovlivňoval protiodborovou agitací a nechal roznášet své hlasovací lístky, které pak dost nevybíravě vyžadoval po zaměstnancích. Situace je tu opravdu napjatá, mnohdy ji vytvářejí i nesmyslné kroky právních zástupců firmy. Proto se nikdo z řadových zaměstnanců nechce do médií vyjadřovat. Zaměstnanci však podpořili odbory a jejich členská základna nyní ještě vzrostla. Pro stávku tak nakonec vyjádřilo souhlas okolo 79 procent lidí, kteří se zúčastnili hlasování, to je prakticky celá výroba,“ doplnil ještě odborář Šrott.          

Ze zastrašování paradoxně obviňuje odbory vedení společnosti

Jak by se asi dalo očekávat, vedení společnosti Moravia Cans s názory odborářských předáků naprosto nesouhlasí, a dokonce je obvinilo z nátlaku na svoje zaměstnance. „Společnost Moravia Cans chce uzavřít kolektivní smlouvu a nabídla srovnávání mezd a vyplácení celkového navýšení, tak aby zajistila, že bude i nadále konkurenceschopná na trhu. Každému zaměstnanci by bylo vyplaceno zvýšení minimálně o míru inflace, zatímco další bonusy by závisely na individuálním výkonu s cílem zajistit, že budeme motivovat, a udržíme tak nejlepší zaměstnance. Třináctý plat pak dostávají všichni zaměstnanci, ale vyplacené částky se liší podle výsledků práce,“ informoval ParlamentníListy.cz Martin Boaler, generální ředitel Moravia Cans a.s.

Ohledně vyvíjení nevhodného nátlaku na zaměstnance pak špičkový britský manažer ještě překvapivě dodal: „Mnoho našich zaměstnanců si stěžuje na zastrašování ze strany zástupců odborů a na nedostatek informací ohledně korektního a správného hlasování. Já si nejsem vědom žádného zastrašování ze strany našich manažerů a nebudu tolerovat žádné takové hrozby. Osobně jsem se se všemi zaměstnanci setkal minulý týden, kdy jsem jim objasnil, že by se měli zúčastnit hlasování, stejně jako jsem to udělal já sám. Mezi našimi pracovníky existují velké obavy z překrucování skutečnosti ze strany odborů a jejich představitelů. Odboráři například prohlásili, že obdrželi podporu ve výši 79 procent, ovšem ani nevybrali hlasovací schránky a nespočítali hlasovací lístky. Chtěl bych také uvést, že naše společnost nikdy neodstoupila z vyjednávání. Naopak odbory rozhodly o odstoupení z něj a požadovaly jmenování zprostředkovatele. Poté se i rozhodly neuznat doporučení zprostředkovatele a nevstupovat do dalších fází mediace. Právě odbory jsou tím, kdo nechává zaměstnance na holičkách a vede je ke stávce.“

Poslanec Seďa: „Manažeři berou pěkné platy, i proto nevybíravě tlačí na lidi.“

Vyhrocená jednání mezi odborářskými předáky a vedením společnosti Moravia Cans a.s. „monitorují“ také politici ČSSD, kteří už tradičně podporují nároky zaměstnanců.

„Já ten případ sleduji už pár týdnů a musím říct, že atmosféra v Bojkovicích mezi českým vrcholovým managementem a zaměstnanci není určitě dobrá, a to mám už zkušenosti s řadou takových kauz po celé republice. Tady je skutečně vyhrocená situace, která panuje už řadu měsíců. Dokonce tam byly v minulosti tendence zrušit odbory, jež tam pak znovu začaly fungovat až okolo roku 2013. My jsme s Lubošem Zaorálkem navštívili odboráře v Bojkovicích a určité informace jsme si ještě upřesnili. Víte, ta napjatá atmosféra tam panuje také proto, že zahraniční vedení firmy navýšilo v minulých letech manažerům platy o 47 procent, což bylo několikanásobně víc než běžným pracovníkům, a proto tak většina vedoucích nyní drží zkrátka svoje lidi. Jenže tentokrát odbory podcenily, a i přes nátlak většina lidí hlasovala pro stávku. Je dobře, že tam to oddělení, kde působí nejvíce odborářů, drží spolu basu, jinak by je vedení postupně zlikvidovalo. Opravdu v souvislosti s bojkovickým případem se člověk musí ptát, jak se v naší společnosti k sobě navzájem chováme. Existuje totiž už více případů, kdy se čeští manažeři chovají k vlastním lidem daleko neomaleněji než ti zahraniční. To skutečně vybízí k zamyšlení,“ dodal poslanec a volební lídr ČSSD na Zlínsku Antonín Seďa.    

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…