Zaorálek má devět náměstků, kníže měl jen tři. Noviny píšou o „bobtnání“ ministerstev

12.03.2015 10:33

Zatímco v době, kdy rezort zahraničí vedl Karel Schwarzenberg, měl ministr jen tři náměstky, nyní se jejich počet rozrostl na devět. „Přispívá to k tomu, že nikdo za nic nenese odpovědnost. Pokoušejí se tam nacpat co nejvíce lidí spjatých s vládní koalicí. Devět náměstků je nesmysl, kazí to morálku domu,“ kritizoval tuto praxi bývalý ministr zahraničí Schwarzenberg.

Zaorálek má devět náměstků, kníže měl jen tři. Noviny píšou o „bobtnání“ ministerstev
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Podobně ale nabobtnala i další ministerstva. Například resorty zdravotnictví, práce a sociálních věcí či Ministerstvo obrany mají shodně po osmi náměstcích. Upozorňuje na to dnešní Mladá fronta Dnes.

Pozadu nezůstávají ani resorty zemědělství a školství, které mají po sedmi náměstcích.

Podle kritiků může jít o plíživé zabetonování některých lidí a pozic nadlouho dopředu. „Budoucím ministrům tak hrozí, že se stanou pouhou ozdobou, která si bude smět přivést dva politické náměstky, ale ve skutečnosti budou resort ovládat lidé, kteří byli dosazeni dnes,“ varuje list.

Ministerstva mění organizační strukturu

Podle něj jde totiž o to, že kdo bude na těchto pozicích k letošnímu prvnímu červenci, kdy začne platit další část služebního zákona, automaticky se stane státním zaměstnancem. Prakticky všechna ministerstva proto mění organizační strukturu, povyšují do vyšších funkcí nové lidi a pod ty nejdůležitější převádějí řízení strategických oborů.

„Reorganizace se momentálně děje všude, každý resort si chce přes náměstky a šéfy odborů upevnit své pozice. To, jaká struktura se vytvoří nyní a jací lidé se ve vedoucích pozicích objeví, sice bude možné později změnit, ale už jen velmi obtížně,“ řekl k tomu Antonín Kotnauer, legislativec, který napsal první verzi služebního zákona.

Nejde o snahu zafixovat lidi na ministerstvech? Jenže potíž je v tom...

Mluvčí Ministerstva zdravotnictví nicméně odmítla, že by šlo o snahu zafixovat na ministerstvech konkrétní lidi, protože všichni budou muset podle služebního zákona projít výběrovým řízením. Jenže podle listu potíž je v tom, že ze zákona má být výběrové řízení na šéfy odborů ukončeno do 30. 7. 2017, takže tito lidé mohou zůstat na svých pozicích ještě poměrně dlouho.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…