Zaorálek má problém. Vzbouřili se mu vlastní lidé

07.04.2015 7:46

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek má problém, vzepřely se mu totiž odbory ministerstva zahraničí, které mu vyčítají, že na úřad narychlo přijímá nové pracovní síly bez výběrových řízení, než začne 1. července platit služební zákon a už to nebude možné. Jde prý o nováčky blízké ČSSD a podle odborářů to poškozuje pověst ministerstva. Stěžují si také kvůli penězům.

Zaorálek má problém. Vzbouřili se mu vlastní lidé
Foto: Petr Kupka
Popisek: Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek na diskusním setkání s veřejností v Olomouci

„Považujeme nedávnou vlnu přijímání nových pracovníků na základě výjimek a bez řádného výběrového řízení za porušení pravidel a v současném kontextu také za obcházení služebního zákona, který nabude účinnosti 1. 7. 2015,“ píší odboráři v dopise, který zaslali ministrovi. Píší o tom úterní Lidové noviny s dovětkem, že jde až o 130 nově přijatých lidí.

Chceš poslat dítě do soukromé školy, zaplať. Odbory se ale bouří

 To však není jediná věc, na kterou si odbory stěžují. Bouří se také proti směrnici ministerstva, která vstoupila v platnost 1. dubna. Stanovila, že zaměstnanci resortu působící v zahraničí se musí podílet na placení školného svým dětem. Dosud ministerstvo platilo 100 % školného, nyní po rodičích požaduje, aby se na úhradě podíleli, a to ve výši od nuly až do dvanácti procent z ročního školného.

Odboráři se proti tomu bouří, ale  mluvčí ministerstva Michaela Lagronová upozornila, že se o tomto bodu mluvilo řadu měsíců a odboráři věděli o změně, která přijde. Nové nařízení stanoví, že ve státech, kde je poměrně široká nabídka mezinárodních státních škol, si rodiče zaplatí až 12 % z ročního školného, pokud budou chtít svého potomka poslat do školy soukromé. Tam, kde soukromé školy převažují – např. ve Velké Británii či Rusku – ministerstvo uhradí celé školné.

„Výdaje za školné zaměstnanců se každý rok zvyšovaly kvůli nárůstu počtu dětí, kurzovým změnám a také nárůstu potřeby některých našich pracovníků dávat děti do drahých soukromých škol, přestože v daném městě je možné dát děti do kvalitních státních škol,“ řekla mluvčí úřadu Michaela Lagronová. Za poslední rok prý výdaje v této oblasti narostly na 100 milionů korun, ministr se tak podle mluvčí chová pouze jako řádný hospodář. Odboráři to ale vidí jinak. Ministr prý šetří, kde může, právě proto, aby měl z čeho zaplatit narychlo přijímané nové pracovníky.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…