Zaorálek míří do Číny zlepšovat české vztahy se světovou velmocí

27.04.2014 9:20

S cílem zlepšit politické vztahy s Čínou a umožnit rozvoj obchodních kontaktů Česka s asijským ekonomickým obrem dnes odlétá ministr zahraničí Lubomír Zaorálek na třídenní návštěvu Pekingu. Šéf české diplomacie Čínu navštíví poprvé po 15 letech; čekají ho jednání s vysokými představiteli čínské vlády a vládnoucí komunistické strany. Ministra doprovázejí zástupci hospodářských svazů a podnikatelé.

Zaorálek míří do Číny zlepšovat české vztahy se světovou velmocí
Foto: Miller Nagan
Popisek: Čína, ilustrační foto

Zaorálkova cesta vyvolala kontroverzi už před svým začátkem, když premiér Bohuslav Sobotka prohlásil, že česká vláda se ve snaze o vylepšení vztahů nebude vměšovat do vnitřních záležitostí asijské velmoci, nebude zpochybňovat její územní celistvost a neuzná exilovou vládu Tibetu, který k sobě Čína násilně připojila v 50. letech minulého století. Od opozice si za to Sobotkův kabinet vysloužil nařčení, že obranu lidských práv vyměnil za čínské peníze.

Zaorálek tuto kritiku v rozhovoru pro ČTK odmítl: česká vláda podle něj nerezignovala na obhajobu lidských práv v této zemi, kde vládní komunistický režim podle lidskoprávních organizací vězní opoziční aktivisty a snaží se umlčet své kritiky. Ve společném prohlášení, které v úterý český ministr podepíše se svým čínským protějškem Wang Iem, nebude podle Zaorálka chybět ani pasáž o respektu k lidským právům.

"Kdyby to tam nebylo, tak bych si nedovedl představit, že bychom mohli tuhle debatu vůbec zahájit," prohlásil Zaorálek. V úterý, kdy mu v Pekingu začíná oficiální program, se kromě Wanga setká s prvním náměstkem ministra zahraničního obchodu Čung Šanem, šéfem mezinárodního odboru Komunistické strany Číny Wang Ťia-žuejem a členem státní rady a bývalým ministrem zahraničí Jang Ťie-čch'em.

Jednáním chce český ministr udělat první krok k obnově standardních politických vztahů mezi Prahou a Pekingem a otevřít dveře pro budoucí návštěvy premiéra Sobotky a prezidenta Miloše Zemana v jedné z nejvlivnějších zemí světa, která je stálým členem Rady bezpečnosti OSN. Zlepšení vzájemných vztahů na politické úrovni je pak podle Zaorálka předpokladem pro rozsáhlejší ekonomickou spolupráci.

Česko má podle ministra v Číně zájem o kooperaci v leteckém průmyslu, energetice, zemědělství, kultuře nebo v cestovním ruchu. K jednání o tom, jak do Česka přilákat více čínských turistů, se ve středu šéf české diplomacie sejde s předsedou Čínské národní správy pro cestovní ruch Šao Čchi-wejem. Česko usiluje také o čínské investice v tuzemsku; podle Zaorálka by Číňané mohli v Moravskoslezském kraji postavit moderní technologický park.

V delegaci doprovázející ministra zahraničí do Číny budou zástupci města Ostravy, Svazu průmyslu a dopravy ČR, Hospodářské komory a podnikatelé. Na Zaorálkovu cestu má zanedlouho navázat mise ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka a ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka. Podle Zaorálka je tak jeho návštěva začátkem "čínské ofenzivy" Česka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…