Zaorálek může přijít o hlavního stratéga. Kritizoval Havlovu škodlivou politiku, později slevil

18.06.2016 8:51

Bývalý politický náměstek ministra zahraničí a nynější šéf jeho think-tanku Petr Drulák prý uvažuje o tom, že v úřadu politického tajemníka skončí. Informují o tom dnešní Lidové noviny.

Zaorálek může přijít o hlavního stratéga. Kritizoval Havlovu škodlivou politiku, později slevil
Foto: Ministerstvo zahraničních věcí České republiky
Popisek: Petr Drulák

Loni na konci června připravil Petra Druláka o post politického náměstka interní boj o moc v souvislosti s nástupem služebního zákona, který nově definoval politické posty náměstků člena vlády.

Drulák ale tehdy dostal jako jistou formu útěchy nově vytvořenou pozici politického tajemníka, který zároveň z funkce ředitele vede kabinet ministra Lubomíra Zaorálka (ČSSD).

Svůj odchod nepopřel

Nyní ale Drulák coby šéf Zaorálkova think-tanku prý zvažuje, že v Černínském paláci na svém postu skončí. Informaci získal list ze dvou na sobě nezávislých zdrojů blízkých Ministerstvu zahraničních věcí.

Sám Drulák svůj možný odchod komentovat nechtěl, nicméně ho ani výslovně nepopřel.

Podle redakčních zdrojů stojí za zvažovaným odchodem vrchního teoretika a strůjce Zaorálkovy zahraniční politiky především kompetenční spory s některými vedoucími zaměstnanci Černínského paláce a také slábnoucí vliv na ministra.

Kritizoval pokračování havlovské linie pojetí lidských práv

Před dvěma roky způsobil Drulák rozruch svým rozhovorem pro LN, kde kritizoval pokračování havlovské linie pojetí lidských práv. „Vidím tam souvislost mezi, řekněme, pozdními havlovci či epigony Václava Havla a americkými neokonzervativci a myslím, že ta politika byla skutečně chybná a škodlivá,“ řekl tehdy Drulák.

Do loňské koncepce zahraniční politiky, na níž se Drulák podílel, se přesto havlovská linie malou oklikou vrátila. Na lidská práva totiž podle strategického dokumentu MZV „nelze rezignovat ani v podmínkách méně příznivých“. Myšlena tím byla zejména Čína, vůči níž zastával Zaorálkův stratég smířlivější tón.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…