Zaorálek na půdě OSN řekl, co by mělo být cílem snažení celého světa. Podívejte se

28.09.2014 6:21

Hlavním úkolem mezinárodního společenství je zajištění globální bezpečnosti, ale rovněž i lidské důstojnosti a prosperity. V projevu na Valném shromáždění OSN to dnes řekl český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Zaorálek na půdě OSN řekl, co by mělo být cílem snažení celého světa. Podívejte se
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Podle ministra se Evropané nepoučili z následků dvou světových konfliktů, když v části starého kontinentu je opět válka. Upozornil tak na situaci na Ukrajině, kde i přes proklamované příměří je podle Zaorálka stále v kompetenci mezinárodního společenství hledat prostředky k uklidnění konfliktu.

Podle Zaorálka je zapotřebí „hledat příčiny konfliktů ve světě a usilovat o jejich odstranění"

Ministr vyjádřil znepokojení nad zhoršováním bezpečnostní situace v severním Iráku. „Jak jsme v současné době svědky v Iráku, terorismus nabyl nového rozměru a my mu musíme čelit s maximální rozhodností. Proto vítáme strategii (amerického) prezidenta Baracka Obamy, stejně jako další významné mezinárodní aktivity v této oblasti," prohlásil Zaorálek.

K situaci v Sýrii zopakoval stanovisko, že jediným způsobem, jak dosáhnout stabilního míru a zajištění bezpečnosti a zákonných práv obyvatel, je vyjednání politického urovnání mezi syrskou vládou a demokratickou opozicí.

Podle Zaorálka je za konflikty ve světě zapotřebí „hledat příčiny a usilovat o jejich odstranění". „V této souvislosti je často vidět, že vyplývají ze zoufalství a z nedostatku základních potřeb nezbytných pro zajištění lidské důstojnosti," upozornil ministr.

Život v míru a důstojnosti prý není myslitelný bez požívání hospodářských, sociálních a environmentálních práv

Zaorálek vyzdvihl rovněž potřebu provádění mírových misí a podporování mezinárodních soudů.

Ministr poukázal na to, že „v příliš mnoha částech světa jsou ženy mezi nejvíce ohroženými skupinami". Podpořil nejnovější iniciativu generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna na kladení většího důrazu na dodržování základních lidských práv jakožto prostředku k předcházení vnitřních konfliktů.

„Život v míru a důstojnosti není myslitelný bez požívání hospodářských, sociálních a environmentálních práv. Toho lze dosáhnout prostřednictvím boje proti chudobě, sociálnímu vyloučení, všech forem diskriminace a negramotnosti," podotkl dále Zaorálek. „Klíčem k budování spravedlivé společnosti je udržitelný rozvoj," upozornil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…