Zaorálek navštíví Pásmo Gazy. Jako první český politik poprvé po 15 letech

07.06.2015 6:16

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) dnes navštíví Pásmo Gazy. Bude tak po dlouhých letech prvním vrcholným představitelem Česka, který se do oblasti podívá. Na izraelské straně zavítá do obce Sderot, která je častým terčem ostřelování radikálů z Pásma Gazy. Večer vystoupí na bezpečnostní konferenci v izraelském městě Herzlija.

Zaorálek navštíví Pásmo Gazy. Jako první český politik poprvé po 15 letech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavském náměstí v Praze proběhla demonstrace na podporu Palestiny

"Chceme se důkladně seznamovat i se situací na straně palestinských autonomních území a dělat politiku, o které jsem vždy mluvil, která by měla být více vyrovnaná, než tomu bylo v minulosti," řekl Zaorálek českým novinářům v Jeruzalémě v sobotu večer.

Dnes navštíví obě strany problematické hranice mezi Izraelem a Pásmem Gazy. V Gaze, kterou žádný vysoký český představitel nenavštívil nejméně od roku 2000, se podívá mimo jiné na části pásma poškozené loni během bojů s Izraelem, které si na palestinské straně vyžádaly kolem 2200 obětí, většinou civilistů. Jednat bude také se zástupci OSN. S představiteli radikálního hnutí Hamas, které pásmo od roku 2007 ovládá, se nesetká.

Na druhé straně hranice Zaorálka čeká návštěva izraelské obce Sderot, která leží necelý kilometr od Pásma Gazy, a je tak nezřídka terčem útoků palestinských radikálů. Ty si za posledních deset let vyžádaly několik životů.

Večer šéf české diplomacie přednese projev na Herzlijské konferenci, v němž mimo jiné zdůrazní nutnost dvoustátního řešení blízkovýchodního konfliktu.

V pondělí Zaorálka čeká jednání s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…