Zaorálek nesouhlasí s názorem prezidenta, že ambasáda v Kyjevě pracuje špatně

07.10.2014 14:07

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) nesouhlasí s názorem prezidenta Miloše Zemana, že ambasáda v Kyjevě pracuje špatně. Zaorálek to dnes řekl na setkání s novináři. Odvolání velvyslance Ivana Počucha po něm prý Zeman nežádal. V souvislosti s novou žádostí krajanů na Ukrajině o pomoc s přesídlením do Česka vyjádřil ministr pochopení pro jejich obavy, jejich situaci je ale podle něj třeba hodnotit střízlivě a realisticky.

Zaorálek nesouhlasí s názorem prezidenta, že ambasáda v Kyjevě pracuje špatně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Zaorálek se se Zemanem kvůli žádosti 232 krajanů o repatriaci sešel minulý pátek. „Řekl jsem panu ministru zahraničí, že jsem hluboce nespokojen s prací českého velvyslanectví v Kyjevě, které nemá dobrý vztah k volyňským Čechům," uvedl ke schůzce Zeman, který seznam žadatelů hodlá 18. října v Lánech předat ministrovi vnitra Milanu Chovancovi (ČSSD) s prosbou, aby řešení situace napomohl.

Diplomacie se už na konci minulého týdne za kyjevskou ambasádu postavila. Nedisponuje prý žádnými hodnověrnými informacemi, které by jakkoli práci zastupitelského úřadu zpochybňovaly.

Prezidentova informace je pro Zaorálka nejasná

Podobně dnes reagoval také Zaorálek, který podle svých slov vychází ze svých četných cest na Ukrajinu a z permanentního kontaktu s velvyslanectvím. „Pan prezident má jinou informaci, která je ale pro mě trochu nejasná. Na základě jedné informace podobného typu těžko budu měnit názor, který si utvářím o někom, s kým pracuju dlouhou dobu," uvedl ministr. Práci ambasády na Ukrajině označil za velmi obtížnou a práce všech českých velvyslanců si prý váží.

Současně vyjádřil pochopení pro obavy příslušníků tamní české komunity ze situace i proto, že se jich prezident zastává. „Tam jsou lidé ve velmi těžké situaci a on může mít pocit, že jim někdo nevěnuje dostatečnou pozornost. Já si dovedu představit, že tam takové obavy zní," uvedl ministr. Informace, které Zeman má, jsou podle něj ale jen dílčí.

Nemůžeme říci: My vám odvedeme lidi

„Já ty obavy nechci shazovat, oni je asi opravdu mají a my s tím musíme něco dělat, ale na to není jednoduchý 'mustr', protože jsou to všechno ukrajinští občané, kteří tam mají například brannou povinnost. To není tak jednoduché říci, my vám tady odvedeme lidi, protože bychom se o tom s ukrajinskou vládou museli bavit a nějakým způsobem jim to vysvětlit," vylíčil Zaorálek.

Žádosti Ukrajinců s českými kořeny bude posuzovat pracovní skupina

Připustil, že v krajní situaci, jaká panuje například na válčícím východě Ukrajiny, Česko může krajany ze země přesunout, což by pak byla záležitost pro vládu a ne jen pro jeho úřad. Ve Volyňské oblasti na západě Ukrajiny ale podle něj nebezpečné podmínky nepanují. „Rozumím té obavě, ale my to musíme nějak střízlivě a realisticky hodnotit a říkat si, co jsme schopni udělat," zdůraznil šéf diplomacie. Ta spolu s Ministerstvem vnitra vytvoří pracovní skupinu, jež bude žádosti Ukrajinců s českými kořeny o repatriaci posuzovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…