Zaorálek neví, zda EU může garantovat misi pro boj s ebolou

20.10.2014 13:30

Především roli jednotlivých zemí EU při pomoci africkým zemím postiženým epidemií eboly zdůraznil dnes ministr zahraničí Lubomír Zaorálek při příchodu na jednání se svými unijními kolegy v Lucembursku. Například německý ministr zahraničí Frank Walter Steinmeier připomněl svá nedělní slova o možnosti vyslat do oblasti unijní civilní misi. Podle Zaorálka je však otázkou, zda EU jako celek dokáže dát personálu podobné mise dostatečné garance, že o ně bude v případě potřeby postaráno.

Zaorálek neví, zda EU může garantovat misi pro boj s ebolou
Foto: Daniela Černá
Popisek: Mezi účastníky byl i ministr zahraničí Lubomír Zaorálek

Zaorálek v odpovědi zdůraznil, že si podrobnosti Steinmeierova návrhu dnes teprve musí poslechnout. „Já se domnívám, že EU jako instituce nemá kompetence toto zorganizovat, protože není schopna ty garance poskytnout," podotkl český ministr zahraničí. Steinmeier v neděli v Berlíně hovořil o tom, že by Unie měla podobnou reakci na epidemii, která si vyžádala už přes 4000 obětí, přinejmenším zvážit. Příliš detailů nenabídl, uvedl však, že podobná mise by zemím, které v oblasti reprezentovány nejsou, mohla nabídnout „platformu" například k vyslání lékařského personálu.

Česko už nyní poskytuje humanitární pomoc

Zaorálek poznamenal, že Česko už nyní poskytuje humanitární pomoc, nemá ale k dispozici například letadla, kterými by případně mohlo své dobrovolníky z oblasti evakuovat. „Omezujeme se na ty možnosti, které máme. Dobrovolníci, to není to, co bychom zvažovali," dodal český ministr. Je podle něj otázka, zda je k vyslání dobrovolníků vybavena EU jako celek.

Šéfka evropské diplomatické služby Catherine Ashtonová zdůraznila potřebu těsné koordinace mezi členskými zeměmi i Evropskou komisí. Jde podle ní především o sestavení co nejúčinnějšího „balíku" pomoci.

Unie v pátek oznámila dohodu s USA, která umožní případnou evakuaci zdravotnického personálu letadly Spojených států.

Ochotu o Steinmeierově návrhu hovořit dali při příchodu na jednání najevo například ministři zahraničí Polska Grzegorz Schetyna či Lucemburska Jean Asselborn.

Ebola, především pokračující epidemie v západoafrické Libérii, Sieře Leone a Guineji, se dostává do centra pozornosti evropských politiků s rostoucí intenzitou. Nyní už je velmi pravděpodobné, že se pokračující epidemií bude koncem týdne zabývat také evropský summit. Například britský premiér David Cameron o víkendu navrhoval zdvojnásobení částky, kterou na boj s nemocí Unie vynakládá. V současnosti je to asi půl miliardy eur. Jednotlivé státy pomáhají i dalšími způsoby.

reklama

autor: dkr, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…