Zaorálek o Rathovi, rumu a zlodějích coly

06.06.2012 0:19

Zmanipulovaná justice, nebo mediální humbuk? Názory na Rathovu kauzu se různí. Kauza Davida Ratha dospěla k jednomu ze svých vrcholů. Měl příležitost k téměř hodinovému projevu před sněmovnou. Bývalý středočeský hejtman se snažil přesvědčit poslance, že jeho obvinění z korupce je vykonstruovanou politickou mstou, kterou na něm spáchala Kubiceho chobotnice. Své kolegy Rath nepřesvědčil, 183 jich hlasovalo pro jeho vydání.

Zaorálek o Rathovi, rumu a zlodějích coly
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD)

Přestože Lubomír Zaorálek je přesvědčen, že fungování justice a policie  zůstává nedořešeným úkolem pro vládu, nemyslí si, že tato kauza je dobrá pro to, aby se řešila otázka naší justice.

„My se chtěli dovědět od Davida Ratha, jak se stalo, že měl u sebe ty milióny. K tomu nám řekl málo. To je jako kdyby vás někdo chytil s lahví rumu v kapse a vy byste argumentovali, že na druhé straně se berou basy coly,“ vysvětluje Zaorálek.

Když to Rathem začne a skončí, tak je to ukázka zmanipulované justice, obává se Zaorálek

Přesto pochyby o tom, že nastane lavina chycených korupčníků s Rathem místopředseda ČSSD sdílí. „Když to Rathem začne a Rathem končí, tak je to ukázka zmanipulované justice,“ tvrdí Zaorálek

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil si ovšem myslí, že se spíš jedná o způsob Rathovy politické obhajoby než o cokoliv jiného. Kauzy se podle něj šetří a žádný z politiků prý nemůže mít spolehlivé oficiální informace o tom, jak se kde postupuje.

Rath Bradáčovou svými slovy poškodil, míní Pospíšil

Zároveň však Davidu Rathovi vytkl, že při svém projevu stíháný exhejtman uvedl, že se státní zástupkyně nechala zkorumpovat možným povýšením a ujala se prý jeho kauzy na objednávku. „Tím paní Bradáčovou poškodil. I opozice se o ní dosud vyjadřovala příznivě. Každopádně kariérní postup by jí mohl zaručit jen nejvyšší státní zástupce, nikdo z politiků,“ upozornil ministr spravedlnosti.

Upozornil zároveň na to, že o možném povýšení Lenky Bradáčové, se uvažovalo už před začátkem vyšetřování kauzy Davida Ratha.

Bude to politický a mediální proces. Znám to na vlastní kůži, tvrdí Škárka

Nový postoj ovšem do hry vnesl poslanec Jaroslav Škárka, který jako jeden ze dvou členů dolní komory parlamentu hlasoval proti zbavení imunity. „Já jsem nehlasoval o vině, či nevinně. Myslím si jen, že doktor Rath má právo na spravedlivý proces. Myslím si, že soud by teď podlehl politickému a mediálnímu tlaku stejně jako u mě,“ vysvětlil svůj postoj Škárka.

Toho soud odsoudil ke třem letům za podvod. A to při soudu s Vítem Bártou, kde původně Šlárka vystupoval jako svědek. Podle Škárky by bylo rozumnější, aby Rath byl souzen až po uplynutí sněmovního mandátu. Pak prý jeho případ bude zbaven politického a mediálního tlaku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pal

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…