Zaorálek obrací ve věci Ukrajiny: Myslím, že se to úplně nezvážilo, protože se o ní moc nevědělo

16.02.2015 10:20

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek upozornil, že propojování Evropské unie a Ukrajiny s sebou nese „obrovské riziko.“ „Samozřejmě mám tu obavu. Myslím, že je v tom obrovské riziko. Myslím, že se to úplně nezvážilo, protože se o ní moc nevědělo. Nyní si více politiků uvědomuje, jak je Ukrajina riskantní krok. Že cesta k její konsolidaci a vytvoření politických elit, které by to zvládly, je dlouhá,“ uvedl Zaorálek ve vyjádření pro server Echo 24.

Zaorálek obrací ve věci Ukrajiny: Myslím, že se to úplně nezvážilo, protože se o ní moc nevědělo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Zaorálek zaujal svým čtvrtečním projevem ve sněmovně

Český ministr zahraničí zaujal ve čtvrtek ve sněmovně projevem, ve kterém kritizoval chyby Západu. Zaorálek například v debatě o asociační dohodě s Ukrajinou prohlásil: „My jako Západ máme odpovědnost za plynové komory, ve kterých jsme dokázali trávit lidi jako králíky.“ A uvedl, že holokaust je v něčem dokonce vyvrcholením západní historie.

Zmíněný server následně zjišťoval, zda si Zaorálek za svým vyjádřením stojí a jaké reakce zaznamenal uvnitř ČSSD. „Myslím, že rozuměli tomu, o co mi šlo. Přišlo mi opravdu srozumitelné, co jsem říkal,“ prohlásil na adresu kolegů ve straně.

Nedívejme se na Ukrajinu přes růžové a na Rusko přes černé brýle

Před jednostranným pohledem na ukrajinský problém varoval také další významný sociální demokrat Jeroným Tejc. Odmítá dívat se na Ukrajinu přes růžové brýle a na Rusko přes brýle černé. „Evropa by se měla snažit o to, co se děje teď. Zmírnit napětí místo jeho eskalace. Některé kroky představitelů Evropské unie na začátku při krizi na Ukrajině nevedly ke zklidnění, ale naopak k eskalaci konfliktu,“ řekl serveru s tím, že Evropská unie podle něj nyní jde už správným směrem.

Zásadní je, že ze strany Ruska došlo k neuvěřitelnému porušení mezinárodního práva

Další sociální demokrat, ministr pro legislativu a lidská práva Jiří Dienstbier prohlásil, že pro něj není podstatné ani tak to, co se děje na Ukrajině vnitropoliticky, zásadní je pro něj „neuvěřitelné porušení mezinárodního práva ze strany Ruska“.

„Anexe cizího území, agrese vůči východu Ukrajiny, kde je naprosto nesporně ruská technika i vojáci, je zásadní porušení celého systému mezinárodního práva a mezinárodních vztahů od 2. světové války, kdy se v našem prostoru nic takového nestalo,“ uvedl Dienstbier.

Celý článek najdete zde

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…