Zaorálek odložil cestu do Iráku. Neměl by s kým jednat

11.09.2014 12:44

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) odložil cestu do Iráku, kde měl od pondělka jednat o dodávce munice pro Kurdy bojující s islamisty. V pondělí se totiž uskuteční pařížská konference o míru a bezpečnosti v Iráku, na níž mají být nejvyšší iráčtí představitelé. Do blízkovýchodní země by měl Zaorálek, který se do Paříže nechystá, zavítat koncem příštího týdne. ČTK o tom informovalo ministerstvo zahraničí.

Zaorálek odložil cestu do Iráku. Neměl by s kým jednat
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek

Česká vláda na konci srpna schválila pro Kurdy dodávku deseti milionů kusů munice do útočných pušek Kalašnikov, osmi milionů nábojů do kulometů, 5000 nábojů do pancéřových pěstí a 5000 ručních granátů ze starších zásob, se kterými česká armáda už nepočítala. 

"Připadá mi, že při takové zásilce je velmi vhodné setkat se s těmi, kteří to od nás dostanou, protože to je veliká odpovědnost, když někomu poskytujete něco podobného. A zároveň mi přijde vhodné se setkat s představiteli současné nové centrální vlády, informovat je o tom, co děláme, aby nevznikl žádný stín pocitu, že je někdo obcházen," řekl ČTK ke své cestě Zaorálek. 

Ministr obrany Martin Stropnický dnes novinářům řekl, že první munice pro Kurdy bude odeslána příští čtvrtek. Z pardubického letiště ji přepraví letouny kanadské armády Globemaster. Kurdské milice by nejprve měly dostat náboje do kulometů. 

Šéf české diplomacie se měl v Bagdádu setkat s prezidentem Fuádem Masúmem, premiérem Hajdarem Abádím a svým iráckým protějškem Ibráhímem Džaafarím. Zamířit měl také do Irbílu, kde jej kromě schůzky s představiteli kurdské autonomie čekala návštěva uprchlického tábora nebo "povýšení" českého zastoupení ve správním středisku Kurdistánu na generální konzulát. Jestli se s posunutím termínu návštěvy změní i její program, zatím není jasné. 

Mezinárodní konferenci k Iráku do Paříže svolal francouzský prezident François Hollande. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …