Zaorálek plánuje rozšířit spolupráci s Izraelem

04.04.2016 12:20

Česká republika má zájem o prohloubení hospodářské spolupráce s Izraelem, zájem má například o železniční zakázky v Izraeli, nákup radaru či školení českých lékařů. Na dnešním setkání s izraelským prezidentem Reuvenem Rivlinem to dnes prohlásil český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Také řekl, že součástí jeho návštěvy je i příprava společného zasedání izraelské a české vlády, které by se mělo uskutečnit letos v květnu v Praze.

Zaorálek plánuje rozšířit spolupráci s Izraelem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek

"Máme zájem podílet se na zdejších projektech v energetickém sektoru, infrastruktuře, na výstavbě železničního spojení, ve stavebnictví," řekl Zaorálek. Dodal také, že s později odpoledne bude jednat s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem i o spolupráci ve zdravotnickém sektoru.

"Rádi bychom využili i některé vaše léčebné postupy. Uvažujeme, že požádáme Izrael o školení pro naše lékaře," řekl šéf české diplomacie. Zmínil také, že jedním z možných odvětví spolupráce je pěstování léčebného konopí. Samopěstitelství je v Izraeli pro pacienty povoleno od roku 1991.

Rivlin v úvodu připomněl, že kořeny jeho rodu jsou i v nynější České republice. Ocenil vzájemné diplomatické vztahy a řekl, že od přátel je důležité a dobré kritiku přijímat, protože názory spřátelené země, jakou Česko je, společné vztahy posunují dále. Česko je úzkým spojencem Izraele, má však kritický postoj k jeho osadnické politice.

Prezident i ministr hovořili o situaci v okolních zemích, především v Sýrii, odkud kvůli válce uprchlo několik milionů obyvatel, mimo jiné do Turecka, Jordánska a Libanonu. K soužití s Palestinci Rivlin řekl, že Židé se vrátili zpět do země svých předků, což musejí Palestinci uznat. Židé naopak podle něj musejí pochopit, že Palestinci v regionu žijí a že se zde narodili. Rivlin zastává řešení jednoho státu, který bude pro Izraelce a Palestince společný.

Dalším z klíčových bodů návštěvy je příprava mezivládního zasedání. S izraelskými ministry a premiérem Netanjahuem by se mělo uskutečnit 19. května v Praze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…