Zaorálek pochybuje, že do týdne zavládne na východě Ukrajiny mír

18.06.2014 12:04

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek příliš nevěří, že se mírový plán ukrajinského prezidenta Petra Porošenka podaří realizovat v původně oznámeném termínu, jeho uskutečnění ale považuje za klíčové pro uklidnění situace na Ukrajině i pro konání plánovaných parlamentních voleb. Zaorálek to řekl novinářům, kteří ho provázejí na dvoudenní návštěvě Ukrajiny. Ministr tam dnes přivezl zdravotnickou pomoc pro nemocnice na neklidném východě země.

Zaorálek pochybuje, že do týdne zavládne na východě Ukrajiny mír
Foto: Daniela Černá
Popisek: Lubomír Zaorálek hovořil k občanům

Nový ukrajinský prezident po nástupu do úřadu počátkem června slíbil vyhlásit příměří na separatistickém východě země, vytvořit evakuační koridory pro civilní obyvatelstvo a dát amnestii vzbouřencům, kteří se nedopustili těžkých zločinů. Do týdne po zastavení palby chce Porošenko stabilizovat situaci na proruském východě, vyhlášení příměří ale podmiňuje vládní kontrolou nad hranicí s Ruskem.

Dnes Porošenko oznámil, že armáda dočasně přeruší palbu na východě Ukrajiny, aby umožnila separatistům složit zbraně či opustit zemi.

„Dneska všichni tušíme, že v tom čase, jak byl (mírový plán) vyhlášen, že do týdne může být mír, už to moc realisticky nevypadá," soudí Zaorálek. „Na druhé straně já jsem přesvědčen, že není jiná alternativa, než se pokusit ty poměry uklidnit a najít způsob, jak ty strany dostat k jednacímu stolu," dodal.

Uskutečnění Porošenkova plánu je důležité pro ukončení utrpení civilního obyvatelstva

Realizaci Porošenkova mírového plánu ministr považuje za důležitou pro ukončení utrpení civilního obyvatelstva na východě Ukrajiny i pro zabezpečení dodávek plynu do Evropy, které z Ruska proudí právě přes Ukrajinu. „Je to také podmínka parlamentních voleb, které by mohly přispět k tomu, aby se situace na Ukrajině dále uklidnila," poznamenal Zaorálek.

První den své cesty se v Kyjevě sejde se svým ukrajinským protějškem Andrijem Deščycjou, předsedou parlamentu Oleksandrem Turčynovem a premiérem Arsenijem Jaceňukem. Jednat bude také se šéfem energetické společnosti Energoatom Jurijem Nedaškovským.

Ministr přivezl Ukrajincům zdravotnickou pomoc

Se svými partnery bude Zaorálek mluvit nejen o politické a energetické situaci v zemi poté, co Rusko v pondělí zastavilo dodávky plynu na Ukrajinu kvůli nezaplacenému dluhu Kyjeva za tuto klíčovou surovinu. Ukrajincům ministr také přivezl zdravotnickou humanitární pomoc pro nemocnice na východě země a nabídku léčení zraněných obyvatel z tohoto regionu v Česku.

„Je to zásilka obvazového materiálu, nosítek a všeho, co je potřeba na východě Ukrajiny, kde bohužel v nemocnicích ten materiál chybí," řekl ministr. „Zřejmě budou následovat další zásilky. Víme o tom, že o ně bude zájem," doplnil.

V Kyjevě chce rovněž nabídnout možnost přepravy některých zraněných z východu Ukrajiny do Česka na léčení. V rámci projektu Medevac se takto v České republice už zotavovali zranění z protestů na kyjevském náměstí Nezávislosti. „Pokud by o to byl na ukrajinské straně zájem, tak my jsme připraveni vyslat letadlo na východní část Ukrajiny a tam nabídnout pomoc civilnímu obyvatelstvu," uvedl Zaorálek. Podmínkou podle něj ale je zklidnění situace v regionu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…