Zaorálek poslancům vysvětlil, proč tu máme běžence z rovníkové Afriky. Důvodem je prý postupování pouště

18.06.2015 20:02

Systém se hroutí. Jestliže nám někdo dnes říká, že můžeme přijmout uprchlíky, a pokud se nám nebudou líbit, můžeme je vrátit, tak takto to nefunguje. My se musíme naučit imigranty i vracet. Takto zostra hřímal na téma uprchlíků ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Jasně řekl, že se musíme naučit žít v novém světě, kde proti sobě stojí dva islámské bloky, které spolu bojují a hned tak nepřestanou.

Zaorálek poslancům vysvětlil, proč tu máme běžence z rovníkové Afriky. Důvodem je prý postupování pouště
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek

„Otázka, která pravděpodobně napadá hodně lidí, je, kdy to skončí anebo jak to zastavit,“ zahájil své vystoupení šéf české diplomacie, podle něhož jen těžko vymýtíme zdroje, z nichž je příliv imigrantů financován.

Nestačí jen instalovat nějakou nám nakloněnou vládu

Zdroje přílivu uprchlíků jsou dva, prvním je Islámský stát a druhým je subsaharská Afrika. Islámský stát prý není tím, čím se může na první pohled zdát. „To, s čím se tady potýkáme, není objevení jediné teroristické skupiny. Jde o střetávání dvou bloků – šíitského a sunnitského. Proto nestačí jen někde zničit nějakou teroristickou skupinu,“ řek ministr zahraničí Zaorálek.

Tento rozkol se projevil už při invazi do Iráku v roce 2003, kdy vládu nastoupivší po Saddámu Husajnovi utvořila armáda čistě na šíitském základě a sunnité se začali bránit. Dnes jsou součástí Islámského státu. „Islámský stát začíná stále více fungovat jako stát, ne jak ho známe my, ale jako arabský stát,“ varoval Zaorálek.

Podobně v Libyi platí, že nestačí jen dosadit nějakou nám nakloněnou novou vládu, protože vlastně ani nevíme, ke komu se přidat, koho podpořit. Problém musí v první řadě řešit bohatší arabské státy. Tyto státy by se také měly starat o uprchlíky, které za sebou tyto konflikty zanechávají. „Ten prostor se jen tak nezmění, to je situace, se kterou se budeme muset naučit žít.“

Vracení uprchlíků se zhroutilo

Jinou věcí je proud uprchlíků ze subsaharské Afriky, ale i zde najdeme nějaké vlastní kořeny, prvotním je zřejmě rozšiřování pouště a prostředí absolutně nevhodného pro život. Bohužel na těchto lidech vydělávají pašeráci a vydělávají miliardy euro. „Místo toho, aby byla důsledněji chráněna vnější hranice EU a aby bylo azylové řízení využito pro ty, kdo to potřebují, tak návratová politika je absolutně rozpadlá. Jestli nám někdo dnes říká, přijměte uprchlíky, a když tak je vrátíte, tak já vám tady říkám, že takto to nefunguje,“ hřímal od řečnického pultu ve sněmovně Zaorálek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…