Zaorálek předal norské velvyslankyni už druhou nótu kvůli odebraným dětem

26.01.2015 17:17

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) předal norské velvyslankyni už druhou nótu kvůli kauze bratrů Michalákových, které norské úřady odebraly české matce. Žádá v ní, aby norské úřady začaly s českými spolupracovat. Zaorálek to řekl novinářům. Podle něj Česko začne pracovat na mezistátní dohodě, podle níž by se podobné případy daly v budoucnu řešit.

Zaorálek předal norské velvyslankyni už druhou nótu kvůli odebraným dětem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

"Byla určitá žádost na norskou stranu, aby nám pomohla ten politický rozhovor, který v současné době vedeme, rozšířit o dialog vedený na odborné úrovni. Požádal jsem, aby náš Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí byl na norské straně vyslyšen," uvedl ministr. Podle něj neexistuje žádný právní rámec, který by instituce v obou zemích ke spolupráci přiměl. Pomoci tomu mají právě politici. Že by tak vyvíjeli na nezávislé instituce nepřípustný tlak, si ministr nemyslí. Podle něj spíš řeší situaci, kterou "nepokrývá právo".

Český úřad norskou sociální službu kontaktoval před týdnem. Podle Zaorálka se o to nyní pokusí znovu.

Šéf norského parlamentu se dnes odmítl k případu vyjadřovat

Česko si s Norskem kvůli kauze sourozenců Michalákových vyměnilo už tři nóty - dvě podala česká strana, jednu norská. Verbální nóta představuje silný diplomatický nástroj. Jeho využívání mezi evropskými zeměmi není obvyklé. Podle diplomatů tento krok upozorňuje na to, že záležitost je vážná a mohla by mít dopad na vzájemné vztahy.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se kvůli kauze obrátil minulou středu na předsedkyni norské vlády. Ta to nekomentovala. Šéf norského parlamentu, který je nyní na návštěvě v Česku, se dnes odmítl k případu vyjadřovat. Podle něj to nepřísluší poslancům, ale vládě. Norští zákonodárci by přesto mohli ve středu ve svém parlamentním zahraničním výboru o kauze jednat, téma by chtěl otevřít jeden z nich.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…