Zaorálek přiživil „bílou vinu“. Zločiny kolonialismu přirovnal k nacismu

16.06.2017 16:45

„Bílá vina“ je koncept, který se v západním světě učí dokonce i na univerzitách a reflektuje pocit provinění, které cítí příslušník bývalých koloniálních mocností za zločiny svých předků vůči třetímu světu. Nyní možná tento konstrukt nevědomky přiživil český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD), který zločiny koloniálních velmocí během pražské konference Future of Europe v jejich rozsahu přirovnal k nacistickým zvěrstvům za druhé světové války. A všiml si toho i britský liberální list The Guardian.

Zaorálek přiživil „bílou vinu“. Zločiny kolonialismu přirovnal k nacismu
Foto: Daniela Černá
Popisek: Lubomír Zaorálek

Radikalizaci jednotlivých muslimských komunit podle Zaorálka pohání fenomén „probuzení“, ke kterému aktuálně v muslimském světe dochází. Na to, aby se západní státy s muslimskými zeměmi vyrovnaly, prý měly celých posledních 20 let, uvedl Zaorálek ve středu 14. června na konferenci Future of Europe v Praze – zrovna v ten samý den, kdy se ČSSD sešla, aby rokovala o tom, kdo by ji měl vést do podzimních voleb.   

Zaorálkových slov na konferenci si všiml i britský The Guardian a sepsal o tom článek. Podle Guardianu čelí ČSSD rostoucí výzvě ze strany populistických sil. Do blížících se voleb by se, jak píše britský list, měla rovněž velmi výrazně promítnout problematika migrace – a to obzvláště poté, co Evropská komise zahájila s Českem, Polskem a Maďarskem řízení pro odmítání a nerespektování evropských migračních kvót. Zaorálek přitom deklaroval, že rozhodnutí Evropské komise v této věci vláda ČR rozhodně neakceptuje.

Ve svém projevu na konferenci se Zaorálak pustil do bývalých koloniálních velmocí – do Velké Británie, Francie, Nizozemska, Belgie, USA a Ruska. Ty jsou historicky odpovědny za smrt milionů lidí, jak upozornil Zaorálek, v důsledku svých kolonialistických choutek. A podle Zaorálka nyní přichází „revolta zevnitř“, která je způsobena ekonomickými i sociálními nerovnostmi v důsledku globalizace. Nové a vzdělané masy arabského světa jsou podle Zaorálka rozzlobené v důsledku svého osudu a bývalé koloniální minulosti. „V současnosti čelíme probuzení v arabském světě. Měli bychom se zaměřit na světe mimo Západ a na nově probuzené politické masy,“ cituje Zaorálkova slova The Guardian. „Dlouho potlačované politické vzpomínky pohání náhlé a výbušné probuzení, kterému dodávají energii islámští extremisté na Středním východě,“ uvedl šéf české diplomacie. Podle Zaorálka se ale podobný fenomén může rozšířit i do Afriky či Asie.  

Zaorálkova slova mohou podle Guardianu pravděpodobně popudit jedince, kteří věří, že jakýkoliv odkaz na koloniální minulost Západu může sloužit jako částečné ospravedlnění extremistického násilí. To, že nastoluje obtížné otázky, Zaorálek přiznal. Poukázal nicméně na náhlý vztek zemí arabského světa, který je podporován vzděláním a otevíráním nových obzorů jednotlivců vůči masakrům z dob kolonialismu. Ty podle něj ve svém rozsahu snesou srovnání s nacistickými válečnými zločiny.  

„Máme tendenci zapomínat mnoho věcí ze své historie,“ sdělil Zaorálek. Britové jsou podle něj například v Indii od druhé poloviny 19. století odpovědni za zabití až milionu civilistů v odvetě za indická povstání roku 1857. V Kongu, které patřilo Belgičanům, pak bylo podle Zaorálka zabito 10 až 15 milionů lidí od konce 19. a začátkem 20. století. Během intervence USA ve Vietnamu pak podle aktuálních odhadů mezi lety 1952 a 1975 zemřelo něco mezi 1 až 3 miliony civilistů. V souvislosti se zločiny kolonialismu ale Zaorálek neopomněl zmínit ani Rusko. „V muslimském světě na ruském Kavkaze mezi lety 1864-67 bylo 90 procent místní populace násilně přemístěno a něco mezi 300 tisíci až 1,5 milionem lidí buď umřelo hlady nebo bylo zabito,“ uvedl. 300 tisíc civilistů pak nizozemští okupanti zabili v Indonésii. V Libyi pak podle odhadů mezi lety 1927 a 1935 zemřelo částečně v důsledku italských detenčních zařízení odhadem asi půl milionu lidí. Milion civilistů pak podle něj zahynulo v Afghánistánu během sovětské invaze. Dalších 160 tisíc civilistů pak bylo zabito během občanské války v Iráku rukou USA a jejich spojenců za posledních 13 let.  

Podle Zaorálka je šokující nejen obrovský rozměr těchto zvěrstev, ale rovněž to, jak rychle na ně Západ zapomíná. Pro západní státy je, jak Zaorálek upozornil, důležité, aby si ta čísla připomněly vždy, když mluví o radikalizaci a ptají se, jak je možné, že čelí takovému stupni násilí a nenávisti. Jediné řešení podle Zaorálka leží v konstantních snahách o spolupráci s muslimskými zeměmi.         

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jok

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…